ارائه طرح تحلیل سیاستهای مسکن از منظر عدالت سلامت در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی
در جلسه ای که مورخ 21 بهمن ماه در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی برگزار شد، دکتر عفت محمدی نتایج طرح بررسی سیاست های مسکن از منظر عدالت در سلامت را ارائه نمودند. این کار با هدف به کارگیری نتایج پژوهش برای اصلاح سیاست های مسکن انجام شد.
بررسی رابطه بین تورم و وضعیت شاخص های بخش سلامت در دو سطح ملی و استانی؛ ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲
این پژوهش به بررسی تاثیر تورم بر شاخصهای سلامت در ایران از سال 1993 تا 2023 در دو سطح ملی و استانی میپردازد. تورم، بهویژه در مناطق فقیرتر، با کاهش دسترسی به خدمات سلامت، افزایش هزینهها، و تشدید نابرابریها مرتبط است. این مطالعه، از روشهای اقتصادسنجی و تحلیل دادههای کمی و کیفی، تأثیر تورم و تأمین مالی سلامت را بر شاخصهایی مانند مرگومیر نوزادان و امید به زندگی تحلیل میکند. هدف نهایی، شناسایی راهبردهایی برای کاهش اثرات منفی تورم و بهبود زیرساختها و کیفیت خدمات سلامت است، تا به سیاستگذاری بهتر در حوزه سلامت عمومی کمک شود.
تدوین و اجرای پروتکل سنجش تاثیر ویژگی های محله ها بر سالمندی سالم(سلامت جسمانی، روانی و شناختی سالمندان)
این مطالعه با هدف طراحی و اجرای پروتکلی برای ارزیابی تأثیر ویژگیهای محلهها بر سالمندی سالم (سلامت جسمانی، روانی و شناختی سالمندان) انجام میشود. شواهد نشان میدهند عواملی نظیر وضعیت اجتماعی-اقتصادی، دسترسی به فضاهای سبز و استرسهای محیطی، بر سلامت سالمندان تأثیر دارند. با توجه به رشد سریع جمعیت سالمند در ایران و نبود ابزارهای مناسب، این طرح به دنبال تدوین و آزمایش پروتکلی ملی است.
بررسی وضعیت دسترسی و بهره مندی از خدمات سلامت در بین ساکنین محلات کم برخوردار شهر تهران و ارائه توصیه های سیاستی برای بهبود آن
این مطالعه با هدف شناسایی موانع دسترسی به خدمات سلامت، نیازهای ساکنان این مناطق را بررسی میکند. رویکرد پژوهش ترکیبی از روشهای کمی و کیفی است. در بخش کمی، با استفاده از پرسشنامه، وضعیت دسترسی و بهرهمندی از خدمات سلامت در میان ۱۱۳۰ نفر از ساکنان ارزیابی میشود. در بخش کیفی، مصاحبههای نیمهساختاریافته با کارشناسان و سیاستگذاران به تحلیل چالشها و ارائه توصیههای سیاستی میپردازد.
ارزیابی قوانین ملی بلایا و طرحهای توسعه مدیریت ریسک بلایا مبتنی بر عدالت در ایران
این مطالعه به بررسی قوانین و برنامههای مدیریت بلایا در ایران میپردازد تا کاستیها و نقاط قوت آنها را شناسایی و اصلاحاتی بر اساس مفهوم عدالت اجتماعی در بلایا (SJD) پیشنهاد دهد. چارچوب SJD شامل سه اصل کلیدی است: برابری در تمام ابعاد زندگی، دسترسی به منابع و خدمات، و تأثیرات عادلانه بلایا بر جامعه. همچنین، عوامل تعیینکننده مانند نهادها، فرهنگ، و محیطزیست و تأثیرات مثبت عدالت اجتماعی بر سلامت و تابآوری جوامع بررسی میشوند.
بررسی وضعیت توزیع منابع مرتبط با سلامت مادران باردار در سطح اول ارائه خدمات سلامت در استان های کشور ایران در سال 1402
بررسی وضعیت توزیع منابع مرتبط با سلامت مادران باردار در سطح اول ارائه خدمات سلامت، به عنوان یک موضوع پژوهشی حیاتی و اساسی، اهمیت بسیاری دارد. اتخاذ سیاست های مشخص، علمی و مبتنی بر شواهد، در راستای افزایش توزیع عادلانه منابع بخش سلامت و کاهش نابرابری در توزیع و تخصیص منابع مرتبط با سلامت مادران در مناطق مختلف کشور ضروری به نظر می رسد. این پژوهش میتواند به عنوان یک ابزار موثر برای بهبود سلامت مادران باردار و افزایش کیفیت خدمات بهداشتی در ایران مورد استفاده قرار گیرد.
تحلیل سیاست های بخش مسکن از منظر عدالت در سلامت
مطالعه حاضر به دنبال تحلیل سیاست های مسکن و شناسایی جهت گیری های مناسب برای تدوین سیاستهای آتی در حوزه مسکن می باشد. در این مطالعه توجه ویژه ای به گروههای کم درآمد و آسیب پذیر خواهد شد و ابعاد مختلف صنعت مسکن از جمله: شرایط و کیفیت مسکن، مقرون به صرفه بودن مسکن، ثبات مسکونی، شرایط محله بررسی خواهد شد.
نقش تکنولوژی های نوین در نابرابری های سلامت؛ مروری بر وضعیت در بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها، دیابت و سوء تغذیه
دید همه جانبه به این اثرات فناوری در قالب عدالت در سلامت در مجموع جامعه تاثیرات فناوری های نوین را بر کاهش یا افزایش عدالت در سلامت نشان خواهد داد. بر این اساس این مطالعه در قالب چهار مطالعه مروری در حوزه های بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها، دیابت و سوء تغذیه به مرور اثرات فناوری های سلامت بر عدالت درسلامت (نابرابری، دسترسی و..) خواهد پرداخت.
بررسی شاخص های نابرابری در حوادث ترافیکی در چارچوب مرور نظام مند مطالعات
ین پروژه باهدف بررسی تاثیر نابرابری درآمد بر تصادف جادهای به ازای نوع وسیله نقلیه و شرایط اقتصادی و اجتماعی خانوارها، تعیین هزینههای کمرشکن و فقرای خانوار و تعیین بار مالی ایجادشده و سال های از دست عمر ازدسترفته بر اساس سوانح رانندگی طراحیشده است. انتظار می رود نتایج مطالعه حاضر، شواهد علمی، معتبر و نسبتاً جامع همراه با پیشنهادات لازم را برای سیاستگذاران ملی و منطقه ای به منظور بکارگیری مداخلات اثربخش برای کاهش نابرابری ها در حوادث ترافیکی ارائه دهد. همچنین با شناسایی عوامل موثر بر خانوارهای آسیب پذیر در برابر پرداخت هزینه های مستقیم و غیر مستقیم درمان در حوادث ترافیکی نقاط کلیدی را برای اخذ سیاست های لازم در این حوزه شناسایی نماید.
شناسایی و ارزیابی شاخص های توزیع عادلانه منابع بیمارستان در بین بیماران دارای عامل بیماری اپیدمیک و سایر بیماران در زمان همه گیری در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران
لازم است از پیش آمادگی لازم برای توزیع منابع بیمارستانی بین افراد مبتلا به بیماری اپیدمیک و بیماران روتین بیمارستانی حاصل شود. برای دستیابی به این موضوع لازم است از پیش شاخص های توزیع عادلانه منابع بین دو گروه بیماران تدوین شود. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی شاخص های توزیع عادلانه منابع بیمارستانی در بیماران اپیدمیک و غیر اپیدمیک در زمان همه گیری بیماری واگیر انجام خواهد شد.