دسترسی به مراکز توانبخشی فیزیکی برای افراد دارای معلولیت در ایران: مطالعه مقایسهای در خصوص پوشش همگانی سلامت
مقاله "دسترسی به مراکز توانبخشی فیزیکی برای افراد دارای معلولیت در ایران: مطالعه مقایسهای در خصوص پوشش همگانی سلامت" در مجله "آرشیو طب ایرانی فرهنگستان علوم پزشکی ایران" منتشر شد.

عنوان فارسی مطالعه:
دسترسی به مراکز توانبخشی فیزیکی برای افراد دارای معلولیت در ایران: مطالعه مقایسهای در خصوص پوشش همگانی سلامت
عنوان انگلیسی مطالعه:
Availability of Physical Rehabilitation Facilities for People with Disabilities in Iran: A Comparative Study on Universal Health Coverage
چکیده
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
ایران، مانند بسیاری از کشورهای دیگر، با پیوستن به کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، متعهد به ارائه دسترسی جهانی و برابر به مراقبتهای بهداشتی و توانبخشی برای افراد دارای معلولیت شده است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی دسترسی به امکانات توانبخشی در سطح ملی و زیرملی انجام شد.
روش ها:
این مطالعه مقطعی بین ماههای مه و دسامبر 2019 انجام شد. دادههای امکانات توانبخشی از جمله زیرساختها و نیروی کار توانبخشی در تنظیمات سیستم بهداشتی با استفاده از فهرست جامع توانبخشی به دست آمد. دادهها از معاون درمان وزارت بهداشت و آموزش پزشکی، توانبخشی سازمان بهزیستی کشور و صدور مجوز و برنامهریزی شورای پزشکی در 32 استان ایران جمعآوری و با استفاده از اکسل نسخه 2016 تحلیل شد.
یافته ها:
در سطح ملی، وضعیت زیر مشاهده شد: در تنظیمات بستری: 1.1 تخت در هر میلیون نفر جمعیت؛ در تنظیمات سرپایی: فیزیوتراپی 42.6، چشمپزشکی 16.4، شنواییشناسی 10.5، درمان حرفهای 8.2، گفتاردرمانی 8.1، ارتز و پروتز 4.5، فیزیک پزشکی و توانبخشی 3.8 مرکز؛ مراکز مراقبت روزانه 11.7 و مراکز توانبخشی 1.3 مرکز، توانبخشی مبتنی بر جامعه (CBR): 15.9 واحد، مراقبت خانگی توانبخشی 2 مرکز، مراقبت خانگی توانبخشی پرستاری 1.6 مرکز و مراقبت خانگی توانبخشی پزشکی 0.3؛ مراکز مراقبت بلندمدت: مراقبت مسکونی 4.1 مرکز در هر میلیون نفر جمعیت. در مورد نیروی کار توانبخشی: فیزیوتراپیستها 84، گفتاردرمانها 34.8، درمانگران حرفهای 32.5، چشمپزشکان 31.2، شنواییشناسان 27.9، پروتز و ارتز 10.3 درمانگر و فیزیک پزشکی و توانبخشی 5.1 متخصص در هر میلیون نفر جمعیت. در سطح زیرملی، در 12 استان مرکز توانبخشی سرپایی وجود نداشت و توزیع مراکز توانبخشی روزانه در استانهای ثروتمند 10 برابر بیشتر بود. تعداد واحدهای CBR، مراقبت خانگی توانبخشی و مراقبت خانگی توانبخشی پرستاری به ترتیب 40، 22 و 23 برابر در استانهای ثروتمند نسبت به استانهای فقیر بیشتر بود و در 21 استان مرکز مراقبت خانگی توانبخشی پزشکی وجود نداشت. در مورد مراقبت بلندمدت، مراکز مراقبت مسکونی در ثروتمندترین استان 8 برابر بیشتر بود.
نتیجه گیری:
طبق گزارش WHO و گروه کارشناسی توانبخشی، نتیجهگیری شد که تعداد امکانات توانبخشی از جمله مراکز توانبخشی و نیروی کار محدود بوده است و مراکز موجود نیز به طور نامناسب در استانهای کشور توزیع شدهاند. این امر دسترسی عادلانه مردم به خدمات توانبخشی را دشوار کرده است. به نظر میرسد سیاستگذاران سلامت باید توجه ویژهای به توسعه بیشتر امکانات توانبخشی داشته باشند.
ارسال نظر