17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1401/10/03 - 20:00
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 12
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

سنجش نابرابری در دسترسی به منابع بیمارستانی و ارتباط آن با مرگ و میر های بیمارستانی در سطح شهرستان های کشور

با توجه به اهمیت وجود اطلاعات مربوط به توزیع منابع بخش سلامت در برنامه ریزی و سیاستگذاری به منظور بهبود دسترسی به خدمات سلامت و ارتقاء سلامت و نیز فقدان شواهد علمی در رابطه با وضعیت توزیع منابع بیمارستانی مانند انواع تخت، تجهیزات بیمارستانی، نیروی انسانی و ارتباط آنها با مرگ و میرهای بیمارستانی، پژوهش حاضر در همین جهت و با هدف سنجش نابرابری در دسترسی به منابع بیمارستانی و ارتباط آن با مرگ و میر های بیمارستانی در سطح شهرستان های کشور طراحی و پیشنهاد شده است.

عنوان فارسی:

سنجش نابرابری در دسترسی به منابع بیمارستانی و ارتباط آن با مرگ و میر های بیمارستانی در سطح شهرستان های کشور

عنوان انگلیسی:

Measuring inequality in access to hospital resources and its relationship with hospital deaths at the level of the country's cities
 
علیرغم دستاوردهای بزرگی که با اصلاح نظام های سلامت به وقوع پیوسته است، شکاف و نابرابریهای زیادی در توزیع منابع درکشورهای مختلف مشاهده میشود که این موضوع به عنوان یکی از نگرانیهای جدی محققان و سیاستگذاران در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است. علیرغم حجم بالای منابع اختصاص یافته به بخش سلامت، بین رشد منابع قابل دسترس و منابع مورد نیاز بخش سلامت شکاف وجود دارد و این مساله ضرورت استفاده اثربخش از منابع را مشخص می کند. خدمات بیمارستانی پرهزینه ترین بخش نظام سلامت نوین هستند. توزیع منابع از جمله دستگاه های گران قیمت مانند CT،MRI، آنژیوگرافی، ماموگرافی و تخت های بیمارستانی همگی نیازمند بررسی عمیق در جمعیت، سیمای جمعیت، بیماریهای بومی هر منطقه و طبقه بندی علل مرگ در مناطق مختلف می باشد.
بر اساس یافته های یک مطالعه مروری نظام مند که ۱۶۹ مقاله مرتبط با عدالت در سلامت در کشور را بررسی کرده است، انجام مطالعات تحلیل نابرابری در توزیع منابع سلامت با در نظر گرفتن راهکارهایی برای تخصیص عادلانه ی منابع بصورت کمّی و کیفی و ترکیبی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بر اساس چارچوب مفهومی کارکردها و اهداف نظام سلامت که توسط سازمان جهانی سلامت ارائه شده است مبنی بر اینکه، منابع مراقبت های سلامت به طور گسترده ای به عنوان عوامل تعیین کننده مهم نتایج مراقبت های سلامت جمعیت شناخته می شوند. مانند همه فرآیندهای تولیدی دیگر در حوزه اقتصاد، منابع سلامت را می توان به عنوان ورودی در نظر گرفت در حالی که نتایج و پیامدهای سلامت جمعیت به عنوان خروجی سیستم سلامت در نظر گرفته می شود. بر اساس چنین ملاحظاتی، منطقی است که فرض کنیم منابع سلامت بازدهی کاهشی بر سلامت جمعیت دارند در حالی که سایر عوامل مرتبط با سلامت را کنترل می کنند. بنابراین اتخاذ سیاست های مشخص، علمی و مبتنی بر شواهد، در راستای افزایش توزیع عادلانه منابع بخش سلامت و کاهش نابرابری در توزیع و تخصیص منابع در مناطق مختلف یک کشور ضروری به نظر می رسد. با توجه به اهمیت وجود اطلاعات مربوط به توزیع منابع بخش سلامت در برنامه ریزی و سیاستگذاری به منظور بهبود دسترسی به خدمات سلامت و ارتقاء سلامت و نیز فقدان شواهد علمی در رابطه با وضعیت توزیع منابع بیمارستانی مانند انواع تخت، تجهیزات بیمارستانی، نیروی انسانی و ارتباط آنها با مرگ و میرهای بیمارستانی، پژوهش حاضر در همین جهت و با هدف سنجش نابرابری در دسترسی به منابع بیمارستانی و ارتباط آن با مرگ و میر های بیمارستانی در سطح شهرستان های کشور طراحی و پیشنهاد شده است.

خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل

مطالعه حاضر از انواع پژوهش های کمی می باشد که عمدتا با بهره گیری از داده های ثبت شده در سامانه اطلاعات بیمارستانی (آواب) و برای سال ۱۴۰۰ انجام خواهد شد. در این مطالعه ابتدا با بهره گیری از روش های ساده سنجش نابرابری ( مقایسه میانگین ها و نسبت ها) و همچنین روش های پیچیده نابرابری (بهره گیری از ضریب جینی و منحنی لورنز) به بررسی وضعیت نابرابری در منابع بیمارستانی در سطح استان های کشور و درون استان های کشور می پردازیم. سپس با بهره گیری از روش index of disparities به بررسی وضعیت نابرابری در مرگ و میرهای بیمارستانی می پردازیم و نهایتا با استفاده از مدل های خطی تعمیم یافته با اثرات تصادفی به بررسی ارتباط بین نابرابری در منابع بیمارستانی و مرگ و میرهای بیمارستانی خواهیم پرداخت. در این مطالعه و بررسی ارتباطات، سعی خواهیم نمود تا جای ممکن و دسترسی به داده، متغیرهای مخدوشگر و مانجی را شناسایی و با وارد کردن آنها به مدل رگرسیون مطالعه، اثرات آنها را کنترل نماییم.
  • کد خبر : 272897

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه