شیوع و عوامل تعیینکننده اختلالات روانی شدید در ایران: شواهدی از مطالعه ملی STEPs در سال 2016
مقاله "شیوع و عوامل تعیینکننده اختلالات روانی شدید در ایران: شواهدی از مطالعه ملی STEPs در سال 2016" در مجله "آرشیو پزشکی ایران" منتشر شد

عنوان فارسی مطالعه:
شیوع و عوامل تعیینکننده اختلالات روانی شدید در ایران: شواهدی از مطالعه ملی STEPs در سال 2016
عنوان انگلیسی مطالعه:
Prevalence and Determinants of Severe Mental Disorders in Iran: Evidence from the National Survey of STEPs- 2016
چکیده
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
عوامل تعیینکننده و همبستگیهای اختلالات روانی شدید، در مقایسه با اختلالات روانی شایع، هم در جهان و هم در ایران کمتر شناخته شدهاند. در این مطالعه، ما قصد داشتیم طیف وسیعی از عوامل تعیینکننده استرس شدید، خشم شدید و غم شدید در جمعیت ایران را شناسایی کنیم.
روش شناسی:
این مطالعه بخشی از یک مطالعه مقطعی بزرگ ملی به نام STEPs است که با استفاده از یک پرسشنامه جامع برای تعیین شیوع عوامل اصلی خطر قابل پیشگیری بیماریهای غیر واگیر (NCDs) در ایران بر اساس گروههای سنی و جنسی در سال 2016 انجام شد. در مجموع، 30541 نفر بالای 18 سال در این مطالعه شرکت کردند. از تحلیلهای رگرسیون لجستیک تکمتغیری و چندمتغیری برای بررسی ارتباطات بین متغیر وابسته، که اختلالات روانی شدید است، و متغیرهای مستقل از جمله عوامل اجتماعی-اقتصادی، سبک زندگی و NCDs انتخاب شده استفاده شد.
یافته ها:
شیوع استرس شدید، خشم شدید و غم شدید در جامعه ایران به ترتیب 33٪، 35٪ و 25٪ بود. از عوامل اجتماعی-اقتصادی بررسی شده، مرد بودن، مسنتر بودن، ازدواج نکردن و زندگی در مناطق روستایی با تجربه به طور قابل توجهی پایینتر اختلالات روانی شدید در مقایسه با گروههای دیگر مرتبط بود. برای آموزش، درآمد و شاخص ثروت، هیچ الگوی خطی و روشنی وجود نداشت. در میان عوامل سبک زندگی، عدم استعمال دخانیات، داشتن فعالیتهای فیزیکی کم و مصرف بالاتر میوهها و سبزیجات به عنوان عوامل پیشگیرنده اختلالات روانی شدید تشخیص داده شدند. علاوه بر این، داشتن NCDs از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و حملات قلبی نیز به طور قابل توجهی با اختلالات روانی شدید مرتبط بودند.
نتیجه گیری:
تعیین عوامل مرتبط با اختلالات روانی شدید در این مطالعه میتواند در افزایش آگاهی مردم در مورد اجتناب از عوامل مضر و اتخاذ سبک زندگی سالمتر مانند ترک سیگار و مصرف کافی سبزیجات و میوهها کمک کند. غربالگری افراد پرخطر از نظر سلامت روان میتواند به کاهش اختلالات روانی در جامعه ایرانی کمک کند.
ارسال نظر