17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1401/01/30 - 10:03
  • number of visits : 35
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

روش‌ها و معیارهای ارزیابی داروهای کم کاربرد: مروری نظام‌مند

مقاله "روش‌ها و معیارهای ارزیابی داروهای کم کاربرد: مروری نظام‌مند" در مجله بین المللی ارزیابی فناوری در مراقبت سلامت منتشر شد

 {faces}

عنوان فارسی مطالعه:

روش‌ها و معیارهای ارزیابی داروهای کم کاربرد: مروری نظام‌مند

عنوان انگلیسی مطالعه:

Methods and criteria for the assessment of orphan drugs: a scoping review

 

 

 

چکیده

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

هدف:

این مطالعه با هدف شناسایی معیارهای مختلف اولویت‌بندی بیماری‌های نادر برای کمک به سیاست‌گذاران در تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد انجام شد.

روش شناسی:

مروری نظام‌مند برای بررسی جامع روش‌ها و معیارهای مختلف موجود برای اولویت‌بندی داروهای کم کاربرد و بیماری‌های نادر انجام شد. ما جستجو در Scopus، PubMed، Embase و وب‌سایت‌های آژانس‌های ارزیابی فناوری سلامت (HTA) در بازه زمانی 2000 تا 2021 را انجام دادیم و داده‌ها را استخراج کردیم.

یافته ها:

از 1580 مقاله شناسایی شده، یازده مقاله انتخاب شدند. تحلیل تصمیم‌گیری چند معیاره متداول‌ترین روش (هفت مورد از یازده مطالعه) مورد استفاده برای اولویت‌بندی بود. معیارهای استخراج شده برای اولویت‌بندی محصولات کم کاربرد بر اساس شش دسته اصلی به شرح زیر تجزیه و تحلیل شدند: پیامدهای سلامت و پیامدهای بالینی (شش زیرمجموعه که پیامدهای بالینی را نشان می‌دادند)، جنبه‌های اقتصادی (چهار زیرمجموعه که اثرات اقتصادی داروهای کم کاربرد و بیماری‌های نادر را نشان می‌دادند)، ویژگی‌های بیماری و جمعیت (شش زیرمجموعه که شامل ویژگی‌های بیماری‌های نادر بودند)، جایگزین‌های درمانی و منحصر به فرد بودن فناوری‌های کم کاربرد (دو زیرمجموعه که جایگزین‌ها و منحصر به فرد بودن فناوری‌های یتیم را مورد بحث قرار می‌دادند)، شواهد (سه زیرمجموعه که کیفیت و در دسترس بودن شواهد را در نظر می‌گرفتند) و سایر معیارها (سه زیرمجموعه که معیارهای اجتماعی و سازمانی را بررسی می‌کردند). هزینه-اثربخشی، تاثیر بر بودجه و شدت بیماری متداول‌ترین معیارها در مطالعات بودند.

نتیجه گیری:

به دلیل قیمت بالای داروهای کم کاربرد و محدودیت‌های استفاده از HTA برای بازپرداخت آن‌ها، بررسی آن‌ها با روش‌های دقیق فنی مانند تصمیم‌گیری چند معیاره در اولویت‌بندی بسیار مهم است.

جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید

  • Article_DOI : https://doi.org/10.1017/S0266462322000393
  • نویسندگان : علیرضا اولیایی منش,محمدرضا مبینی زاده,علی اکبری ساری,ماریتا محمدشاهی,الهام احسانی چیمه,زینب فکورفرد,محمد عقیقی
  • گروه خبر : کارشناس مقالات,مقاله
  • کد خبر : 276855

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه