الگوهای رویکرد اجتماعی به سلامت در کشورهای منتخب و ایران: مطالعهای مقایسهای
مقاله "الگوهای رویکرد اجتماعی به سلامت در کشورهای منتخب و ایران: مطالعهای مقایسهای" درمجله "پزشکی جمهوری اسلامی ایران" منتشر شد

عنوان فارسی مطالعه:
الگوهای رویکرد اجتماعی به سلامت در کشورهای منتخب و ایران: مطالعهای مقایسهای
عنوان انگلیسی مطالعه:
Patterns of the Social Approach to Health in Selected Countries and Iran: A Comparative Study
چکیده
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
پیچیدگی سلامت و نقش عوامل مرتبط اقتصادی-اجتماعی آن، کشورها را به اتخاذ رویکردهای جدید برای ارتقای سلامت، از جمله اجتماعیسازی سلامت، سوق داده است. این مطالعه مقایسهای با هدف بررسی الگوهای رویکرد اجتماعی به سلامت در 9 کشور منتخب انجام شد.
روش شناسی:
با استفاده از روش مرور مروری، دادهها را با جستجوی مقالات منتشر شده در پایگاههای داده و وبسایتهای سازمان بهداشت جهانی، سازمان ملل متحد و بانک جهانی جمعآوری کردیم. بر اساس پروتکل PRISMA، در مجموع 66 مقاله در مطالعه گنجانده شد.
یافته ها:
تحلیل تماتیک نشان داد که کارآمدترین مدل در میان کشورهای با درآمد متوسط، مدلی بود که شامل حکمرانی خوب، مشارکت اجتماعی مؤثر، توانمندسازی مادران و کودکان بود. همچنین یافتههای مطالعه نشان داد که با در نظر گرفتن رفاه اجتماعی، مشارکت اجتماعی حکمرانی، توانمندسازی و سواد سلامت، اکوادور، بلغارستان، مصر و کوبا به ترتیب بالاترین امتیاز را در بین کشورهای منتخب داشتند. ما اجتماعیسازی سلامت را به عنوان مشارکت عمومی در حفظ و ارتقای سلامت فردی و اجتماعی و روانی در جامعه تعریف میکنیم که بخشی از آن از طریق آموزش پزشکی مبتنی بر جامعه حاصل میشود.
نتیجه گیری:
در ایران، ساختار متمرکز نظام سلامت و شفافیت و پاسخگویی ناکافی دولت منجر به مشارکت محدود عمومی و همکاری ضعیف بین بخشی شده است. ما توانمندسازی جامعه مدنی، ایجاد احزاب سیاسی آزاد و اجرای پروژه پزشکی خانواده را به عنوان یک سیاست مؤثر برای بهبود اجتماعیسازی سلامت به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار در ایران پیشنهاد میکنیم.
ارسال نظر