ارزیابی مشارکتی باشگاههای پیشگیری از چاقی در شهر تهران: نقاط قوت، چالشها و جهتگیری آتی
مقاله "ارزیابی مشارکتی باشگاههای پیشگیری از چاقی در شهر تهران: نقاط قوت، چالشها و جهتگیری آتی" در مجله "پیشگامان سلامت عمومی" منتشر شد.

عنوان فارسی مطالعه:
ارزیابی مشارکتی باشگاههای پیشگیری از چاقی در شهر تهران: نقاط قوت، چالشها و جهتگیری آتی
عنوان انگلیسی مطالعه:
Participatory evaluation of municipal obesity prevention clubs in Tehran city: Strengths, challenges, and future direction
چکیده
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
برنامه های مبتنی بر جامعه برای پیشگیری از چاقی اهمیت دارند. این مطالعه با هدف ارزیابی فعالیتهای باشگاههای پیشگیری از چاقی شهری (OBCs) در تهران، ایران، با استفاده از یک رویکرد مشارکتی انجام شد.
روش شناسی:
تیم ارزیابی تشکیل شد و اعضای آن نقاط قوت و چالشهای OBC را شناسایی کرده و از طریق یک کارگاه مشارکتی، مشاهده، بحثهای گروهی، بررسی اسناد مرتبط (n=97) و 35 مصاحبه با ذینفعان مرتبط، پیشنهاداتی برای تغییر ارائه کردند. نرمافزار MAXQDA برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافته ها:
یک برنامه آموزشی توانمندسازی برای داوطلبان به عنوان یکی از نقاط قوت OBCها شناسایی شد. با وجود تلاشهای پیشگیری از چاقی OBCها از طریق جلسات ورزش عمومی، جشنوارههای غذای سالم و جلسات آموزشی، چندین چالش شناسایی شد که مانع مشارکت در OBCها میشوند. این چالشها شامل استراتژیهای بازاریابی ضعیف، رویکردهای آموزشی ضعیف در برنامهریزی مشارکتی، حمایت انگیزشی ناکافی برای داوطلبان، پایین بودن احساس شناخت داوطلبان توسط جامعه، سواد غذایی و تغذیهای پایین داوطلبان، خدمات آموزشی ضعیف در جوامع و بودجه محدود برای فعالیتهای ارتقای سلامت بودند.
نتیجه گیری:
ضعفها در تمام مراحل مشارکت اجتماعی، از جمله اطلاعرسانی، مشورت، همکاری و توانمندسازی، در OBCها شناسایی شدند. تسهیل محیطی مناسبتر برای اطلاعرسانی و مشارکت شهروندان، گسترش سرمایه اجتماعی محله، و مشارکت داوطلبان سلامت، دانشگاهیان و تمام بخشهای بالقوه دولتی برای همکاری در پیشگیری از چاقی توصیه میشود.
ارسال نظر