بررسی شاخص های نابرابری در حوادث ترافیکی در چارچوب مرور نظام مند مطالعات
ین پروژه باهدف بررسی تاثیر نابرابری درآمد بر تصادف جادهای به ازای نوع وسیله نقلیه و شرایط اقتصادی و اجتماعی خانوارها، تعیین هزینههای کمرشکن و فقرای خانوار و تعیین بار مالی ایجادشده و سال های از دست عمر ازدسترفته بر اساس سوانح رانندگی طراحیشده است. انتظار می رود نتایج مطالعه حاضر، شواهد علمی، معتبر و نسبتاً جامع همراه با پیشنهادات لازم را برای سیاستگذاران ملی و منطقه ای به منظور بکارگیری مداخلات اثربخش برای کاهش نابرابری ها در حوادث ترافیکی ارائه دهد. همچنین با شناسایی عوامل موثر بر خانوارهای آسیب پذیر در برابر پرداخت هزینه های مستقیم و غیر مستقیم درمان در حوادث ترافیکی نقاط کلیدی را برای اخذ سیاست های لازم در این حوزه شناسایی نماید.

عنوان فارسی:
بررسی شاخص های نابرابری در حوادث ترافیکی در چارچوب مرور نظام مند مطالعات
عنوان انگلیسی:
investigating inequality indicators in traffic accidents with focusing on systematic review
براساس مطالعات صورت گرفته، احتمال تصادفات جادهای و ناتوانی ناشی از آن در خانوار با درامد پایین بیشتر است. متعاقباً، احتمال مواجه این خانوارها با هزینههای کمرشکن به دلیل ناتوانی یا مرگ سرپرست خانوار نیز بیشتر می باشد. این پروژه باهدف بررسی تاثیر نابرابری درآمد بر تصادف جادهای به ازای نوع وسیله نقلیه و شرایط اقتصادی و اجتماعی خانوارها، تعیین هزینههای کمرشکن و فقرای خانوار و تعیین بار مالی ایجادشده و سال های از دست عمر ازدسترفته بر اساس سوانح رانندگی طراحیشده است. انتظار می رود نتایج مطالعه حاضر، شواهد علمی، معتبر و نسبتاً جامع همراه با پیشنهادات لازم را برای سیاستگذاران ملی و منطقه ای به منظور بکارگیری مداخلات اثربخش برای کاهش نابرابری ها در حوادث ترافیکی ارائه دهد. همچنین با شناسایی عوامل موثر بر خانوارهای آسیب پذیر در برابر پرداخت هزینه های مستقیم و غیر مستقیم درمان در حوادث ترافیکی نقاط کلیدی را برای اخذ سیاست های لازم در این حوزه شناسایی نماید.
خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل
۱- فاز اول مطالعه: مرور نظامند مطالعات جهت استخراج شاخص های نابرابری مرتبط با سوانح رانندگی ( جهت احصاء هدف ۱)
در این فاز بانک های اطلاعاتی مختلف مورد سرچ و بررسی قرار خواهند گرفت. کلیه این بانک های اطلاعاتی، توسط دو نفر در خصوص مقالات مورد نظر با استراتژی های جستجوی متفاوت ( برمبنای راهنمای پایگاه ها) با کلمات کلیدی شامل شاخص، نابرابری ، سوانح ترافیکی و ترکیبی از کلیدواژه های مرتبط خواهند بود. براساس سوالات پژوهش و با توجه به هدف مطالعه، معیارهای ورود و خروج مقالات به مطالعه انتخاب می شوند، تیم مروری مطالعه عنوان و چکیده مقالات را براساس معیارهای ورورد و خروج مقالات مورد بررسی قرار می دهند، پس از بررسی مقالات، محققین در خصوص ورود مقاله به مطالعه بر مبنای معیارهای ورود و خروج تصمیم گیری می نمایند، استخراج داده ها با ارزیابی نقادانه (روشی ساختار مند برای بررسی مقالات حاصل از جستجو که دلالت بر مقایسه مطالعات منتشر شده با استانداردهای مورد توافق) مورد بررسی قرار می دهد.
۲-فاز دوم مطالعه: تعیین افراد مبتلا به حوادث ترافیکی بر اساس گروه های مختلف درامدی و تعیین نسبت نابرابری و ریسک آسیب های ناشی از آن
اطلاعات مربوط به حوادث ترافیکی در این مطالعه از پرونده های بیماران مربوط به حوادث رانندگی که به تفکیک دانشگاه های علوم پزشکی کشور در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سامانه پرونده الکترونیک سلامت موجود می باشد و سازمان کل هلال احمر کشور استخراج خواهد شد. در این فاز نحوه جمع اوری اطلاعات بر پایه مصاحبه تلفنی بر اساس پرسشنامه محقق ساخته خواهد بود. از امار توصیفی جهت دسته بندی و تعیین افراد مبتلا به حوادث ترافیکی بر اساس دسته های مختلف درامدی تعیین شده استفاده خواهد شد. از شاخص DRR برای تعیین نسبت نابرابری وقوع سوانح ترافیکی بر حسب گروه های مختلف درامدی و از شاخص Slope index جهت تعیین ریسک ناتوانی، مرگ و آسیب های ناشی از سوانح ترافیکی در گروه های مورد نظر بهره خواهیم برد.
۳-فاز سوم مطالعه : تعیین بار مالی ناشی از هزینه های مستقیم درمانی، مستقیم غیر درمانی، بهره وری از دست رفته و بار مالی ناشی از سوانح ترافیکی به تفکیک گروه های مختلف درامدی
در این فاز، پس از مصاحبه با بیماران، هزینه های مستقیم درمانی( خدمات سرپایی و بستری در مراکز درمانی)، هزینه های مستقیم غیر درمانی( هزینه های مربوط به رفت و آمد، غذا و اسکان خانوار در دوره درمانی فرد سانحه دیده)، هزینه های غیر مستقیم که شامل بهره وری از دست رفته فرد سانحه دیده در دوره بیماری و خانواده آن به دلیل مراقبت از بیمار بوده است. این هزینه ها به تفکیک گروه های درامدی تحلیل و مورد بحث قرار خواهند گرفت و در نهایت بر اساس گروه های درامدی مختلف بار مالی ناشی از سوانح ترافیکی براورده خواهد شد.
۴- فاز چهارم مطالعه: محاسبه هزینه های کمرشکن و فقرزای خانوار مبتلا به سوانح ترافیکی به تفکیک گروه های مختلف درامدی
در این مرحله مقدار پرداخت از جیب خانوار برای هزینه های سلامت و همچنین شاخص های مشارکت مالی خانوار (خانوارهای مواجهه شده با هزینه های کمر شکن و مواجهه با هزینه های فقرزای سلامت) بر اساس فرمول پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت محاسبه و در قالب آمار توصیفی ارائه خواهد شد.
ارسال نظر