16 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1399/07/01 - 08:17
  • number of visits : 22
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

مشارکت مالی عادلانه در نظام سلامت

خلاصه سیاستی با عنوان " مشارکت مالی عادلانه در نظام سلامت" توسط مرکز تحقیقات عدالت در سلامت منتشر شد.

 {faces}

 

 

عنوان خلاصه سیاستی:

 مشارکت مالی عادلانه در نظام سلامت

ذینفعان:

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان های بیمه گر پایه، وزارت رفاه و تامین اجتماعی

 

چکیده مطالعه:


شرح مسئله:

بهبود سلامتی افراد وکاهش نابرابری های سلامتی بین افراد کم برخوردار و غنی به یکی از مهمترین دغدغه دولت ها در زمینه سیاست های داخلی تبدیل گردیده و سبب شده جهت بهبود دسترسی به رویکرد های مختلف روی آورند. سه گام مهم جهت اتخاذ رویکردی مناسب برای رسیدن به وضع مطلوب و تحقق اهداف نظام سلامت؛ تامین سلامت مردم، پاسخگویی به آنان، و تامین مالی عادلانه می باشد. شاخص مشارکت عادلانه در تامین منابع مالی یکی از متغیرهای اصلی در اندازه گیری عملکرد و کارایی نظام های سلامت باشد. در دهه های اخیر، افزایش هزینه های خدمات سلامت ناشی از توسعه و تکامل تکنولوژی از یک سو و افزایش سطح آگاهی و انتظارات بهداشتی افراد از سوی دیگر بوده که مشکلاتی را در زمینه تأمین مالی هزینه های بهداشتی و درمانی برای افراد جامعه به وجود آورده است. برخی از تبعات وجود شرایط غیرعادلانه در نظام سلامت به وجود نقیصه هایی در نظام تأمین مالی مخارج بهداشتی و درمانی که منجر به بروز مواردی نظیر حالت هزینه های اسفبار یا کمرشکن برای خانوارها می گردد مربوط بوده و می تواند یک عامل زایش فقر آنی و یا پایدار باشد. در مسیر دستیابی به عدالت در این زمینه، تدوین برنامه حفاظت مالی از افراد نیازمند امری مهم و حائز اهمیت است که باید به گونه ای طراحی گردد که هم برخورداری این افراد از منابع عمومی دولت منصفانه و عادلانه باشد و هم عدم توانایی مالی آنها منجر به محدود نمودن دسترسی آنها به خدمات سلامتی مورد نیازشان نگردد. براساس آخرین داده های سازمان جهانی سلامت، سهم پرداخت .) مستقیم از جیب مردم از هزینه های سلامت 42 درصد در سال 2017 بوده است. 
در کشور ما نیز بهبود سلامتی افراد به ویژه افراد فقیر وکاهش نابرابری های سلامتی بین افراد فقیر و غنی به یکی از مهمترین دغدغه های دولت تبدیل گردیده است و سبب شده تا بر اساس شرایط موجود جهت بهبود دسترسی به رویکرد های مختلفی از قبیل روش های تسهیم خطر، تبعیض قیمت، تخصیص مناسب منابع عمومی، حمایت و قانونمند سازی بخش خصوصی در نظام سلامت، تخصیص یارانه های دولتی برای گروه های کم درامد و پوشش های بلند مدت و جامع بیمه درمان روی آورد. لذا با عنایت به اهمیت موضوع و با استناد به مطالعه ای ملی با عنوان "تحلیل جامع سیاست های مرتبط با کاهش بی عدالتی در سلامت ایران" به ارائه راهکارهای سیاستی با تمرکز بر روی عدالت در مشارکت مالی و محافظت مالی می پردازیم.

پیشنهاد ما:

شواهد بیانگر آن است که سیاستهای فراوانی در راستای کاهش بی عدالتی در تامین مالی در سطح کلان کشور مصوب می شوند اما به نظر می رسد سیاستگذاران در این خصوص اطلاعات کاملی ندارند و مطالعات جامعی هم در این زمینه، در مقایسه با حوزه های مالی و دسترسی محیطی، انجام نشده است لذا پیشنهاد می شود از طریق بهره گیری از تجارب سایر کشورها، نظرات کارشناسان خبره در حوزه تامین مالی و همچنین توجه به پتانسیل موجود در کشور اقدام به تدوین برنامه جامع برای تامین و محافظت مالی از فقرا و گروههای آسیب پذیر در کشور گردد. در این راستا توصیه می شود الگوهای مختلف مشارکت هزینه ای و مالی افراد در نقطه دریافت خدمت با مشارکت گروه های مختلف ذینفعان شامل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان های بیمه گر پایه، وزارت رفاه و تامین اجتماعی، کارشناسان مجرب بیمه در بیمارستان ها، کارشناسان حقوقی تدوین و به صورت پایلوت به اجرا درآید و پس از ارزیابی دقیق فرایند و پیامدهای آن، اقدام به تکمیل، اجرا یا حتی رد آن گردد.
 
جهت مشاهده و دریافت فایل گزارش کلیک کنید
  • Article_DOI :
  • نویسندگان :
  • گروه خبر : مقالات,کارشناس مقالات,خلاصه سیاستی
  • کد خبر : 289176
جواد جعفرزاده
تهیه کننده:

جواد جعفرزاده

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه