17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1401/07/01 - 11:46
  • number of visits : 23
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

نظام سلامت ج.ا. ایران در گام دوم انقلاب علم و پژوهش در نظام سلامت ایران؛ وضعیت فعلی و چشم اندازهای آینده

خلاصه سیاستی با عنوان "نظام سلامت ج.ا. ایران در گام دوم انقلاب علم و پژوهش در نظام سلامت ایران؛ وضعیت فعلی و چشم اندازهای آینده" توسط مرکز تحقیقات عدالت در سلامت منتشر شد.

 {faces}

 

 

 

عنوان خلاصه سیاستی:

خلاصه سیاستی نظام سلامت ج.ا. ایران در گام دوم انقلاب علم و پژوهش در نظام سلامت ایران؛ وضعیت فعلی و چشم اندازهای آینده

ذینفعان:

کلیه سیاست گذاران نظام سلامت، دانشگاهیان، ارائه دهندگان خدمات سلامت

 

چکیده مطالعه:


شرح مسئله:

دانش، پایه عزت و قدرت یک کشور است که باید در درجه اول ااولویتها و برنامه های هر کشور قرار گیرد. کسب و ارتقا علم و پژوهش در حوزه سلامت از پایه های اساسی در ارتقا نظام سلامت و پیامدهای آن است. ازاینرو توجه به مرجعیت علمی و هدفگذاری مناسب برای فتح قلههای دانش از ضروریات نظام سلامت کشور است. در دهه های اخیر، علیرغم عدم ثبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و به ویژه تحریمهای سختگیرانه ایالت متحده، ایران در زمینه علم و پژوهش و تولیدات علمی در حوزه سلامت رشد قابل ملاحظهای داشته است. این رشد و پیشرفت هم از جنبه کمی و هم از جنبه کیفی قابل توجه بوده است.  در چهل ساله نخست انقلاب اسلامی ایران، تحول گستردهای در ایجاد و توسعه ظرفیت برای پژوهش در حوزه سلامت به وقوع پیوسته است. با این وجود، برخی جنبه ها ازجمله شناسایی ذینفعان، نهادها، سیاستها و ساختارهای مرتبط به همراه مشوق های موجود در جامعه دانشگاهی و منابع مالی که زمینه ساز افزایش نتایج تحقیقات سلامت در ایران هستند، نیاز به ارتقا دارند. از این رو نگاه سیستمیک به پژوهشهای ملی در حوزه سلامت حائز اهمیت است؛ تا بتوان به یک رویکرد جامع، یکپارچه و هماهنگ برای درک و هدایت تولیدات و استفاده از نتایج پژوهشهای حوزه سلامت رسید. در این راستا، خلاصه سیاستی حاضر با هدف ارائه راهکارهای سیاستی در جهت رشد و توسعه علمی و رسیدن به قله های علم و دانش و پژوهش در حوزه سلامت تدوین شده است.

پیشنهاد ما:

بهبود و ارتقا وضعیت علم و پژوهش در نظام سلامت مستلزم پرداختن به مشکلات مرتبط با بافتار کشور است. به عنوان مثال، علی رغم اینکه تدوین سیاستها برای مدیریت پژوهشهای سلامت جزء حیاتی در علم و پژوهش است، تا زمانیکه موانع اجرائی این سیاستها مرتفع نشوند، تنها پرداختن و تدوین این سیاستها کافی نیست. نگاه دقیقتر به وضعیت علم و پژوهش در کشور نشان میدهد تقویت بعد علم و پژوهش در نظام سلامت به رویکردهای موثرتری نیاز دارد. به علاوه، علیرغم اینکه ایران از تعداد کافی منابع انسانی برای تحقیق و توسعه، تعداد زیاد مراکز تحقیقاتی و چندین نشریه در حوزه سلامت و پزشکی برخوردار است، در عین حال با مشکل مهاجرت و فرار نخبگان نیز مواجه است. ازاینرو لازم است که در راستای ارتقا علم و پژوهش از منظر ایجاد و حفظ منابع به دنبال تقویت محیط های پژوهشی و دانشگاهی مناسب، مطلوب و با چشم انداز شغلی روشن برای تشویق دانشگاهیان به ماندن در کشور باشیم. کلام آخر اینکه موانع شناسایی شده برای استفاده از علم و پژوهش باید برطرف شود تا پژوهشهای با کیفیت بالا و مبتنی بر نیاز، در عمل به سیاست تبدیل شود. بطور کلی در حوزه علم و پژوهش، نگاه نظام مند به پژوهشهای ملی در حوزه سلامت و حمایت از کاربست موثر و معنادار پژوهشها در سیاستگذاری و با هدف تولید ثروت حائز اهمیت است؛ تا بتوان به یک رویکرد جامع، یکپارچه و هماهنگ برای درک و هدایت تولیدات و استفاده از نتایج پژوهشهای حوزه سلامت رسید. طبق توافق نظر خبرگان، در بعد علم و پژوهش،  «توانمندسازی محقق و سیاستگذار از طریق آموزش» از بالاترین اولویت در راستای نهادینه سازی بیانیه ی گام  پژوهش دوم انقلاب اسلامی در سیاستگذاری های نظام سلامت کشور برخوردار است. از این رو با توجه به شرایط موجود در نظام سلامت ایران راهکارهای سیاستی توصیه شده در این حوزه بیشتر حول محور ارتقای بنیه علمی کشور با در نظر گرفتن موازین اخلاقی، تقویت ارتباط دانشگاه ها و نهادهای سیاستگذاری و بهره گیری از نتایج تحقیقات در سیاستگذاری ها است، به نحوی که بتوانیم در آینده نزدیک شاهد سیاستگذاری آگاه از شواهد در همه ابعاد نظام سلامت باشیم.
 
جهت مشاهده و دریافت فایل گزارش کلیک کنید
  • Article_DOI :
  • نویسندگان :
  • گروه خبر : مقالات,کارشناس مقالات,خلاصه سیاستی
  • کد خبر : 289223

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه