17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/12/22 - 08:35
  • number of visits : 19
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

تحلیل شبکه اجتماعی ذینفعان کلیدی در پیشگیری از بروسلوز در غرب ایران

مقاله "تحلیل شبکه اجتماعی ذینفعان کلیدی در پیشگیری از بروسلوز در غرب ایران" در مجله "پزشکی گرمسیری و سلامت" منتشر شد.

 {faces}

 

عنوان فارسی مطالعه:

تحلیل شبکه اجتماعی ذینفعان کلیدی در پیشگیری از بروسلوز در غرب ایران

عنوان انگلیسی مطالعه:

Social network analysis of key stakeholders in Brucellosis prevention in Western Iran

 

چکیده مطالعه:


مقدمه:

بروسلوز همچنان یک چالش مهم سلامت عمومی در ایران محسوب می‌شود، به‌ویژه در مناطق روستایی مانند استان لرستان که با موانع سیستماتیک، اقتصادی و فرهنگی روبرو است. این مطالعه به بررسی شبکه ذینفعان درگیر در پیشگیری از بروسلوز در استان لرستان پرداخته، نقاط ضعف در هماهنگی را شناسایی کرده و پیشنهادهایی برای بهبود راهبردهای کنترل این بیماری ارائه می‌دهد.

روش مطالعه:

این مطالعه مقطعی با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی (SNA) برای بررسی روابط میان ذینفعان کلیدی در پیشگیری از بروسلوز انجام شد. داده‌ها از طریق پرسشنامه‌ای ساختاریافته جمع‌آوری شد که به ۷۵ متخصص از بخش‌های مختلف ازجمله بهداشت، دامپزشکی، کشاورزی و سازمان‌های غیردولتی ارائه گردید. تحلیل شبکه اجتماعی، تراکم شبکه، ضریب خوشه‌بندی و شاخص‌های مرکزیت را برای ارزیابی سطح همکاری و تأثیرگذاری میان ذینفعان مورد بررسی قرار داد.

یافته‌ها:

نتایج نشان داد که شبکه‌ای با تراکم متوسط (۰.۲۷۴۵) و ضریب خوشه‌بندی (۰.۲۸۳۹) وجود دارد که در آن سازمان دامپزشکی استان لرستان، دانشگاه علوم پزشکی لرستان و وزارت جهاد کشاورزی نقش‌های کلیدی ایفا می‌کنند. این سازمان‌ها دارای سطوح بالای تأثیر، حمایت و علاقه به پیشگیری از بروسلوز بودند. بااین‌حال، میزان مشارکت محدود سازمان‌های اجتماعی و زیست‌محیطی نشان‌دهنده یک شکاف بحرانی در تعاملات مردمی است که می‌تواند اثربخشی اقدامات پیشگیری را کاهش دهد.

نتیجه‌گیری:

پیشگیری از بروسلوز در استان لرستان مستلزم یک رویکرد جامع و چندبخشی است. استفاده از چارچوب سلامت واحد (One Health) می‌تواند به بهبود همکاری میان ذینفعان، افزایش تخصیص منابع و رفع موانع سیستماتیک کمک کند. تعاملات اجتماعی و هماهنگی بین‌بخشی برای ارتقای آگاهی عمومی و افزایش پذیرش اقدامات پیشگیرانه ضروری است. یافته‌های این مطالعه می‌تواند مبنایی برای تدوین یک برنامه ملی کنترل بروسلوز باشد و به تدوین استراتژی‌هایی برای کاهش بیماری‌های زئونوز در مناطق پرخطر کمک کند.

جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید
  • Article_DOI : https://doi.org/10.1186/s41182-025-00693-w
  • نویسندگان : احد بختیاری,سحر کارگر,سعید شهابی,صمد آذری,میثم بهزادیفر,ماریانو مارتینی,مسعود بهزادیفر,محمد یاراحمدی
  • گروه خبر : کارشناس مقالات,مقاله
  • کد خبر : 292374

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه