سند سیاستی نظام سلامت در افق 1420 جمهوری اسلامی ایران؛ ابرروندها، تغییراتی تاثیرگذار در سیاست گذاری نظام سلامت
خلاصه سیاستی با عنوان "سند سیاستی نظام سلامت در افق 1420 جمهوری اسلامی ایران؛ ابرروندها، تغییراتی تاثیرگذار در سیاست گذاری نظام سلامت " توسط مرکز تحقیقات عدالت در سلامت منتشر شد

عنوان خلاصه سیاستی:
ذینفعان:
کلیه سیاست گذاران نظام سلامت، دانشگاهیان، ارائه دهندگان خدمات سلامت
چکیده مطالعه:
شرح مسئله:
نظام سلامت به مثابه یک نهاد اجتماعی با هدف ارتقا و توزیع عادلانه سلامتی و برخورداری آحاد مردم از خدمات بهداشتی و درمانی بدون آسیبهای مالی و اجتماعی میباشد. این نظام همانند دیگر نهادهای اجتماعی موجود در جامعه در بستر اتفاقات و روندهای اجتماعی حاکم بر جامعه قرار دارد، به طوریکه نه تنها دستیابی به اهداف اختصاصی آن تحت تاثیر روندها و اتفاقات جاری در جامعه است، بلکه در سطحی بالاتر تدوین برنامه های اجرایی و استراتژیک، هدف گذاری های عملیاتی و هر گونه اقدام دیگر به طور مستقیم و غیرمستقیم در پاسخ و مواجهه با یکی از روندها و اتفاقات اجتماعی صورت میپذیرد. از این رو در تدوین هر برنامه مبتنی بر آینده بایستی به ابرروندهای حوزهی STEEP-V (ابرروندهای اجتماعی، فناوری، محیط زیست، اقتصاد، سیاست و ارزش ها) نگریسته شود (شکل 1). ابرروندها تغییرات بنیادین عمده در سطح جوامع، فناوری ها، عرصه ی اقتصاد و شرایط سیاسی هستند و به گونهای فضای کسب و کار و جامعه را تغییر میدهند که اثرات آنها نه سالها بلکه چندین دهه پابرجا میماند و این اثرات منحصر به جغرافیای خاصی نمیباشند. با توجه به اهداف والای انسانی نظام سلامت و ارتباط تنگاتنگ آن با دیگر نظام های اقتصادی و اجتماعی کشور به نظر میرسد بررسی جایگاه این نهاد در بستر روندهای جاری در هر کشور میتواند در گره گشایی از مشکلات جاری و شناسایی هر چه بهتر چالش های پیش روی این نظام کمک کننده باشد.
شکل 1: ابرروندهای موثر بر نظام سلامت
در کشور ما نیز، روندهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناورانه به عنوان مهمترین روندهای اثرگذار بر نظام سلامت شناخته میشوند؛ که در این بین وضعیت پایداری نظام سیاسی کشور در کنار مسائل اجتماعی مرتبط با حوزه سلامت اعم از حاشیه نشینی، سالمندی و نرخ موالید از جمله روندهای بسیار مهم به شمار میروند. لذا با عنایت به اهمیت موضوع و با استناد به مطالعه ای ملی با عنوان "سند سیاستی نظام سلامت در افق 1420 جمهوری اسلامی ایران" که در بخشی از آن به "شناسایی ابرروندهای اثرگذار بر نظام سلامت در افق زمانی 1420" پرداخته شده است، خلاصه سیاستی حاضر به ارائه راهکارهای سیاستی با تمرکز بر ابرروندهای موثر بر نظام سلامت ایران می پردازد. طبق بررسی انجام گرفته در این مطالعه، بیش از 450 روند اثرگذار اقتصادی، سیاسی، ارزشی، اجتماعی، محیطی و فناورانه بر نظام سلامت ایران در افق زمانی 1420 متصور م یباشد. در این میان ابرروند اقتصادی بیشترین سهم و روندهای محیطی و فناورانه کمترین سهم را دارا میباشند.
پیشنهاد ما:
بی شک در تدوین سیاستهای کلان سلامت جمهوری اسلامی ایران به ابرروندهای عمده در این گستره ها به خوبی نگریسته شده است، اما به نظر میرسد سیاستگذاران و تصمیم گیران این حوزه همچنان نیازمند کسب آگاهی و اطلاعات جامع تر میباشند. زیرا نپرداختن به فرصت ها و تهدیدات برخاسته از این ابرروندها میتواند در نقصان کارآیی و هدفمندی سیاستهای اخذ شده نظام سلامت اثرات جبران ناپذیری ایجاد کند. لذا پیشنهاد میشود مدیران حاضر نظام سلامت برای توفیق در انجام ماموریت های محوله علاوه بر داشتن مهارتهای مدیریتی، تفکر پویا و خلاق را برای تشخیص به موقع نیازهای روز حوزه تحت پوشش و ابداع راهکارهای خلاقانه برای رفع آن نیازها داشته باشند. در این راستا توصیه میشود سیاستگذاران، تصمیم گیران و مدیران نظام سلامت با رصد کلان سلامت کشور و جهت دهی به سیاستهای کلان به همراه توجه به افق های بلندمدت و عمق اجتماعی و فرهنگی، عمده تمرکز خود را بر توسعه دانش، نگرش، و رویکردهای نظری و فکری آیندهپژوهی و ابرروندهای موثر بر نظام سلامت معطوف کنند. بعلاوه سیاستگذاران نظام سلامت ما باید به ده ابرروند موثر و برتر که در دنیا به عنوان مهمترین روندهای موثر بر نظام سلامت شناخته شدهاند توجه کنند؛ شامل پوشش بیمهای، تله مدیسن، جهانیسازی و شکلگیری توریسم سلامت، سالمندی و کشش بر نظام سلامت، شکلگیری پزشکی مشارکتی، شکلگیری پزشکی فرا دقیق و تحول در نظام آموزش پزشکی.
ارسال نظر