برآورد دو مرحلهای تأثیر متغیرهای زمینه ای بر کارایی فنی بیمارستانها: مطالعه موردی بیمارستانهای دولتی ایران
مقاله "برآورد دو مرحلهای تأثیر متغیرهای زمینه ای بر کارایی فنی بیمارستانها: مطالعه موردی بیمارستانهای دولتی ایران" در مجله "پیشگامان سلامت عمومی" منتشر شد

عنوان فارسی مطالعه:
برآورد دو مرحلهای تأثیر متغیرهای زمینه ای بر کارایی فنی بیمارستانها: مطالعه موردی بیمارستانهای دولتی ایران
عنوان انگلیسی مطالعه:
Two-Step Estimation of the Impact of Contextual Variables on Technical Efficiency of Hospitals: The Case Study of Public Hospitals in Iran
چکیده
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
اندازهگیری کارایی و بهرهوری بیمارستانها یک ابزار کلیدی برای آلودگی هزینه و مدیریت است که برای هر سیستم بهداشتی برای داشتن یک سیستم کارآمد بسیار مهم است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر عوامل زمینه ای بر کارایی بیمارستانهای دولتی ایران است.
روش شناسی:
این یک مطالعه کمی و توصیفی-تحلیلی بود که در دو مرحله انجام شد. ابتدا، ما با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها (DEA)، امتیاز کارایی بیمارستانهای آموزشی و غیرآموزشی را اندازهگیری کردیم. دوم، رابطه بین امتیاز کارایی و عوامل زمینه ای تحلیل شد. ما از آمار میانه (ربع اول و سوم) برای توصیف تمرکز و توزیع هر متغیر در بیمارستانهای آموزشی و غیرآموزشی استفاده کردیم، سپس از آزمون ویلکوکسون برای مقایسه آنها استفاده شد. آزمون اسپیرمن برای ارزیابی همبستگی بین کارایی بیمارستانها و متغیرهای زمینه ای (مساحت استان، جمعیت استان، تراکم جمعیت و تعداد تختخواب در هر بیمارستان) استفاده شد.
یافته ها:
به طور متوسط، امتیاز کارایی در بیمارستانهای غیرآموزشی در 31 استان 0.67 و برای بیمارستانهای آموزشی 0.54 بود. نتایج نشان داد که بین امتیاز کارایی و تعداد بیمارستانها در استانها رابطه معنیداری وجود ندارد (به ترتیب p = 0.1 و 0.15). رابطه بین تعداد بیمارستانها و جمعیت استان معنیدار و مثبت بود. همچنین، بین تعداد تختخوابها و مساحت استان در هر دو نوع بیمارستان آموزشی و غیرآموزشی رابطه مثبتی وجود داشت.
نتیجه گیری:
عوامل چندجانبه بر کارایی بیمارستانها تأثیر میگذارند و برای رفع ناکارآمدی بیمارستانها، بستههای چند مداخلهای با تمرکز بر بیمارستان و زمینه آن باید توسعه یابد. توجه به عوامل زمینه ای و معماری سازمانی برای بهبود کارایی ضروری است.
ارسال نظر