بررسی نابرابری در مرگ و میر، دلایل و روند تغییرات آن در استان تهران؛ از 1390 تا 1397
نابرابری در سلامت به معنای تفاوت در وضعیت سلامت افراد در یک جمعیت تعریف می شود. این رویکرد این امکان را می دهد که مقایسه های بین و درون کشوری را در ارتباط با پیامدهای سلامت انجام دهیم و تعیین کننده های آن را مورد شناسایی قرار دهیم. مرگ و میر یکی از شاخص های کلیدی پیامدی برای هر نظام سلامت محسوب می شود که نشان دهنده میزان سلامت جوامع و خطراتی است که جوامع را تهدید می کند. مطالعات متعددی در این زمینه ها انجام شده است که عمده این مطالعات به بررسی نابرابری در یک مقطع زمانی خاص یا دامنه زمانی محدود اختصاص دارند و ضمن اینکه تمرکز بر پیامد مرگ و میر در گروههای سنی و در معرض خطر خاص نظیر مادران بوده است و روند تغییرات نابرابری ها در شاخص های مرگ و میر بر حسب جنسیت، گروه سنی و علل مرگ را در دوره زمانی قابل توجه نشان نمی دهند.

عنوان فارسی طرح:
عنوان انگلیسی طرح:
مطالعه حاضر یک مطالعه کمّی خواهد بود که به بررسی نابرابری در مرگ و میر بر حسب جنسیت، گروههای سنی، علل و تغییرات آن برای سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ در استان تهران خواهد پرداخت. این مطالعه شامل سه مرحله اصلی خواهد بود.
در فاز اول پژوهش، داده های مرگ و میر بر حسب سن، جنس، علت مرگ و سال فوت و سال تولد از منابع اصلی این داده ها یعنی نظام ثبت مرگ و میر در گروه آمار و اطلاعات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین مطالعه اطلس بار بیماریهای ملی، انجام شده توسط مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ خواهد شد. مجموعه داده ای این مطالعه بسته به نوع داده های دردسترس، به دو گروه داده های استانی (تجمیعی) و داده های انفرادی پالایش و آماده سازی خواهند شد.
در مرحله دوم مرگ و میرهای اختصاصی سنی و جنسی و بر حسب علل به دست خواهد آمد. در بخش داده های استانی نابرابری ها بین مناطق استان از نظر میزان مرگ و میر به تفکیک جنسیت، گروه های سنی و علل مرگ و میر و همچنین امید زندگی محاسبه خواهد شد. در این مرحله از پژوهش از شاخص های مختلف سنجش نابرابری در پیامدهای سلامت برای بررسی نابرابری در مرگ و میر در سطح استان در مقیاس تجمیعی استفاده خواهد شد. این شاخص ها عبارتند از :
ضریب جینی (Gini index) و رسم نمودار آن، شاخص پراکندگی (Index of Disparities) و شاخص نسبت میزان (Rate Ratio).
در مرحله سوم، یک شاخص محرومیت منطقه برای هر منطقه بر اساس روش تحلیل مولفه اصلی PCA محاسبه خواهد شد. سپس ارتباط میزان مرگ و میر استاندارد شده بر حسب سن، جنس و علل مرگ و میر با شاخص میزان محرومیت منطقه ای با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون مورد سنجش قرار خواهد گرفت.
نتایج ضریب جینی با فاصله اطمینان ۹۵% برای نتایج ضریب جینی ارائه خواهد شد. نمودارهای مرتبط با منحنی های لورنز برای تمامی سالها به تفکیک جنسیت، علل مرگ و سن اختصاصی مرگ نیز ترسیم خواهد شد.
تمامی مراحل آماده سازی و پردازش داده ها با استفاده از دو نرم افزار Excel نسخه ۲۰۱۶ و ۱۴.۰ STATA برای سنجش نابرابری های سلامت (طراحی شده توسط بانک جهانی) تجزیه و تحلیل خواهد شد و نقشه های جغرافیایی برای نشان دادن پراکندگی نیز با استفاده از نرم افزار Arc Map ۱۰.۴ ترسیم خواهد گردید.
ارسال نظر