17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/07/29 - 11:07
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 29
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

بررسی رابطه بین تورم و وضعیت شاخص های بخش سلامت در دو سطح ملی و استانی؛ ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲

این پژوهش به بررسی تاثیر تورم بر شاخص‌های سلامت در ایران از سال 1993 تا 2023 در دو سطح ملی و استانی می‌پردازد. تورم، به‌ویژه در مناطق فقیرتر، با کاهش دسترسی به خدمات سلامت، افزایش هزینه‌ها، و تشدید نابرابری‌ها مرتبط است. این مطالعه، از روش‌های اقتصادسنجی و تحلیل داده‌های کمی و کیفی، تأثیر تورم و تأمین مالی سلامت را بر شاخص‌هایی مانند مرگ‌ومیر نوزادان و امید به زندگی تحلیل می‌کند. هدف نهایی، شناسایی راهبردهایی برای کاهش اثرات منفی تورم و بهبود زیرساخت‌ها و کیفیت خدمات سلامت است، تا به سیاست‌گذاری بهتر در حوزه سلامت عمومی کمک شود.

عنوان فارسی:

بررسی رابطه بین تورم و وضعیت شاخص های بخش سلامت در دو سطح ملی و استانی؛ ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲

عنوان انگلیسی:

The relationship between inflation and health sector indicators at national and provential levels: A study from ۱۹۹۳ to ۲۰۲۳.
 
 
 
 
خلاصه ضرورت اجرای طرح
تورم، با افزایش هزینه‌های کالاها و خدمات، به‌ویژه خدمات سلامت، تاثیرات عمده‌ای بر توانایی خانوارها برای تامین هزینه‌های سلامت دارد. در ایران، شرایط اقتصادی ناپایدار و تحریم‌ها منجر به تورم بالا و مداوم شده که بر دسترسی به خدمات سلامت تاثیر منفی گذاشته است. هزینه‌های پزشکی، داروها و تجهیزات پزشکی به‌سرعت افزایش یافته و بخش قابل توجهی از درآمد خانوارها را به خود اختصاص داده است. تورم به‌ویژه بر جمعیت‌های آسیب‌پذیر مانند مناطق کم‌برخوردار و روستایی تاثیرات نامتناسبی داشته و دسترسی نابرابر به خدمات سلامت را تشدید کرده است. استان‌های با نرخ بالای تورم و فقر، مانند سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی، با کمبود زیرساخت‌های سلامت و منابع مالی مواجه‌اند، در حالی که استان‌های صنعتی‌تر از امکانات سلامت بیشتری برخوردارند. افزایش تورم بر شاخص‌های سلامت مانند امید به زندگی و نرخ مرگ و میر نوزادان نیز تاثیرگذار بوده و نوساناتی را در این شاخص‌ها ایجاد کرده است. به‌طور مثال، افزایش قیمت مسکن و سایر نیازهای اساسی منجر به کاهش دسترسی به خدمات بهداشتی و افزایش مرگ و میر نوزادان شده است. این نابرابری‌ها در استان‌های مختلف، نتیجه تفاوت در توزیع منابع سلامت، زیرساخت‌های بهداشتی و آگاهی عمومی از اهمیت سلامت است.
بر اساس مطالعات و شواهد موجود می توان ارتباط تورم و سلامت را متوجه شد و اینکه تورم چگونه باعث می شود سلامت افراد تحت تاثیر قرار گیرد، اما تا کنون مطالعه ای جامع که بر اساس داده های با دوره زمانی بیش از ۱۵ سال که به طور جامع به بررسی تاثیر تورم بر شاخص های بخش سلامت و به تفکیک استان های کشور باشد، انجام نشده است. لذا این مطالعه در نظر دارد با توجه به اهمیت تورم در کشور و تاثیر آن بر سلامت، به بررسی تاثیر تورم و شاخص های تامین مالی سلامت بر شاخص های بخش سلامت در دو سطح ملی و فرو ملی از سال ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲ و با استفاده از روش های اقتصادسنجی و روش های پیشرفته آماری بپردازد. شناسایی و ارائه راهبردهای کاهش تاثیر منفی تورم بر شاخص‌های بخش سلامت می‌تواند به بهبود و ارتقاء سلامت جامعه کمک کند و همچنین در تدوین سیاست‌های اقتصاد سلامت مرتبط با تامین منابع سلامت و مدیریت هزینه‌ها موثر واقع شود. این پژوهش می‌تواند به سیاست گذاران و مدیران حوزه سلامت کمک کند تا با دستیابی به درک بهتری از تاثیرات اقتصادی بر سلامت، تصمیم‌گیری‌های بهتری در حوزه سلامت عمومی و تامین مالی آن اتخاذ نمایند. نتیجه‌گیری ‌های این مطالعه می‌تواند به‌ویژه برای تقویت زیرساخت‌ها و بهبود کیفیت خدمات سلامت در برابر چالش‌های اقتصادی مفید باشد.

خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل

مطالعه پیشنهاد شده، به صورت ترکیبی ( کمی و کیفی) و از انواع مطالعات کاربردی می باشد. این مطالعه طی چهار مرحله انجام خواهد شد:
۱. شناسایی و تعریف شاخص ها ی قابل بررسی (متغیرها) در هریک از اهداف مطالعه
۲. جمع آوری داده های پژوهش به تفکیک هریک از متغیرها
۳. تعیین اعتبار و روایی و صحت داده های گردآوری شده
۴. تحلیل داده ها
۵. شناسایی راهبردهای مدیریت تاثیر تورم بر شاخص های بخش سلامت
دوره مورد مطالعه بین سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده است. با توجه به روش اصلی تحلیل داده ها در این مطالعه (روش های اقتصادسنجی) و بررسی اولیه انجام شده در مورد داده های اقتصادی ثبت شده، این دوره زمانی برای مطالعه در نظر گرفته شده است. جمع آوری و تحلیل داده های کمی در دو سطح استانی و ملی انجام خواهد گرفت؛ لذا سطح مطالعه ملی و استانی خواهد بود.
سه دسته متغیر در این مطالعه تعریف شده است: متغیرهای تورم (عمومی، سلامت و رشد تعرفه ها، به عنوان متغیر مستقل در کلیه اهداف مطالعه)، شاخص های مرتبط با تامین مالی سلامت (به عنوان متغیر مستقل در هدف اختصاصی دوم و سوم) و شاخص های مرتبط با تولید منابع بخش سلامت (به عنوان متغیر مستقل در هدف اختصاصی دوم و سوم) در نظر گرفته شده اند. متغیرهای مرتبط با تامین مالی سلامت (به عنوان متغیر وابسته در هدف اختصاصی اول) و شاخص های مرتبط با تولید منابع بخش سلامت (به عنوان متغیر وابسته در هدف اختصاصی دوم) و شاخص های مرتبط با پیامدهای سلامت (به عنوان متغیر وابسته در هدف اختصاصی سوم) در نظر گرفته شده اند. در برخی از تحلیل های این مطالعه شاخص های مرتبط با تامین مالی سلامت و تولید منابع، به عنوان متغیرهای واسطه ای تاثیر گذار بر اثر تورم بر پیامدهای سلامت در نظر گرفته خواهند شد.
  • کد خبر : 285832

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه