بررسی رابطه بین تورم و وضعیت شاخص های بخش سلامت در دو سطح ملی و استانی؛ ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲
این پژوهش به بررسی تاثیر تورم بر شاخصهای سلامت در ایران از سال 1993 تا 2023 در دو سطح ملی و استانی میپردازد. تورم، بهویژه در مناطق فقیرتر، با کاهش دسترسی به خدمات سلامت، افزایش هزینهها، و تشدید نابرابریها مرتبط است. این مطالعه، از روشهای اقتصادسنجی و تحلیل دادههای کمی و کیفی، تأثیر تورم و تأمین مالی سلامت را بر شاخصهایی مانند مرگومیر نوزادان و امید به زندگی تحلیل میکند. هدف نهایی، شناسایی راهبردهایی برای کاهش اثرات منفی تورم و بهبود زیرساختها و کیفیت خدمات سلامت است، تا به سیاستگذاری بهتر در حوزه سلامت عمومی کمک شود.

عنوان فارسی:
عنوان انگلیسی:
بر اساس مطالعات و شواهد موجود می توان ارتباط تورم و سلامت را متوجه شد و اینکه تورم چگونه باعث می شود سلامت افراد تحت تاثیر قرار گیرد، اما تا کنون مطالعه ای جامع که بر اساس داده های با دوره زمانی بیش از ۱۵ سال که به طور جامع به بررسی تاثیر تورم بر شاخص های بخش سلامت و به تفکیک استان های کشور باشد، انجام نشده است. لذا این مطالعه در نظر دارد با توجه به اهمیت تورم در کشور و تاثیر آن بر سلامت، به بررسی تاثیر تورم و شاخص های تامین مالی سلامت بر شاخص های بخش سلامت در دو سطح ملی و فرو ملی از سال ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲ و با استفاده از روش های اقتصادسنجی و روش های پیشرفته آماری بپردازد. شناسایی و ارائه راهبردهای کاهش تاثیر منفی تورم بر شاخصهای بخش سلامت میتواند به بهبود و ارتقاء سلامت جامعه کمک کند و همچنین در تدوین سیاستهای اقتصاد سلامت مرتبط با تامین منابع سلامت و مدیریت هزینهها موثر واقع شود. این پژوهش میتواند به سیاست گذاران و مدیران حوزه سلامت کمک کند تا با دستیابی به درک بهتری از تاثیرات اقتصادی بر سلامت، تصمیمگیریهای بهتری در حوزه سلامت عمومی و تامین مالی آن اتخاذ نمایند. نتیجهگیری های این مطالعه میتواند بهویژه برای تقویت زیرساختها و بهبود کیفیت خدمات سلامت در برابر چالشهای اقتصادی مفید باشد.
خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل
۱. شناسایی و تعریف شاخص ها ی قابل بررسی (متغیرها) در هریک از اهداف مطالعه
۲. جمع آوری داده های پژوهش به تفکیک هریک از متغیرها
۳. تعیین اعتبار و روایی و صحت داده های گردآوری شده
۴. تحلیل داده ها
۵. شناسایی راهبردهای مدیریت تاثیر تورم بر شاخص های بخش سلامت
دوره مورد مطالعه بین سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده است. با توجه به روش اصلی تحلیل داده ها در این مطالعه (روش های اقتصادسنجی) و بررسی اولیه انجام شده در مورد داده های اقتصادی ثبت شده، این دوره زمانی برای مطالعه در نظر گرفته شده است. جمع آوری و تحلیل داده های کمی در دو سطح استانی و ملی انجام خواهد گرفت؛ لذا سطح مطالعه ملی و استانی خواهد بود.
سه دسته متغیر در این مطالعه تعریف شده است: متغیرهای تورم (عمومی، سلامت و رشد تعرفه ها، به عنوان متغیر مستقل در کلیه اهداف مطالعه)، شاخص های مرتبط با تامین مالی سلامت (به عنوان متغیر مستقل در هدف اختصاصی دوم و سوم) و شاخص های مرتبط با تولید منابع بخش سلامت (به عنوان متغیر مستقل در هدف اختصاصی دوم و سوم) در نظر گرفته شده اند. متغیرهای مرتبط با تامین مالی سلامت (به عنوان متغیر وابسته در هدف اختصاصی اول) و شاخص های مرتبط با تولید منابع بخش سلامت (به عنوان متغیر وابسته در هدف اختصاصی دوم) و شاخص های مرتبط با پیامدهای سلامت (به عنوان متغیر وابسته در هدف اختصاصی سوم) در نظر گرفته شده اند. در برخی از تحلیل های این مطالعه شاخص های مرتبط با تامین مالی سلامت و تولید منابع، به عنوان متغیرهای واسطه ای تاثیر گذار بر اثر تورم بر پیامدهای سلامت در نظر گرفته خواهند شد.
ارسال نظر