نابرابری در شیوع، آگاهی، درمان و کنترل فشار خون در ایران: تحلیل دادههای خانوارها در سطح ملی
مقاله "نابرابری در شیوع، آگاهی، درمان و کنترل فشار خون در ایران: تحلیل دادههای خانوارها در سطح ملی" در مجله "بهداشت عمومی BMC" منتشر شد

عنوان فارسی مطالعه:
نابرابری در شیوع، آگاهی، درمان و کنترل فشار خون در ایران: تحلیل دادههای خانوارها در سطح ملی
عنوان انگلیسی مطالعه:
Inequality in prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in Iran: the analysis of national households’ data
چکیده
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
ارائه یک پوشش همگانی سلامت عادلانه برای پیشرفت در جهت اهداف توسعه پایدار در سیستمهای بهداشتی کلیدی است. برای کمک به سیاستگذاران در جهت عادلانهتر کردن خدمات فشار خون با منابع موجود (محدود) در ایران، ما نابرابری شیوع، آگاهی، درمان و کنترل (PATC) فشار خون را به عنوان چهار شاخص پوشش همگانی سلامت فشار خون در ایران بررسی کردیم.
روش شناسی:
این تحقیق یک مطالعه مقطعی نابرابری PATC فشار خون با استفاده از یک نمونه نماینده از ایرانیان ≥25 ساله از مطالعه رویکرد گامبهگام نظارت ایران 2016 (STEPS) بود. متغیرهای نتیجه شامل PATC فشار خون بودند. متغیرهای همخوان متغیرهای جمعیتشناختی (سن، جنسیت و وضعیت تاهل) و سطح زندگی (منطقه سکونت، وضعیت ثروت، تحصیلات و بیمه سلامت) بودند. ما منحنیهای تمرکز (CC) و شاخصهای تمرکز (C) را تخمین زدیم. ما همچنین تجزیه تجزیه و تحلیل نرمال شده ارریگرز را برای نتایج دودویی انجام دادیم تا متغیرهای همخوانی را شناسایی کنیم که نابرابری مرتبط با ثروت در نتایج را توضیح میدهند. تحلیل در STATA 14.1 انجام شد.
یافته ها:
شاخص تمرکز نرمالشده شیوع و کنترل فشار خون به ترتیب -0.066 (p < .001) و 0.082 (p < .001) بود. C آگاهی و درمان تفاوت معنیداری بین ثروتمندترین و فقیرترین نشان نداد. نابرابری در شیوع فشار خون زنان به طور قابلتوجهی بالاتر از مردان بود (C = -0.103 در مقابل C مرد = -0.023، p < .001). تحلیلهای ما 33% از تغییرات در C شیوع فشار خون و 99.7% از تغییرات در C کنترل را توضیح داد. تحصیلات، شاخص ثروت و بیمه تکمیلی بیشترین نابرابری در شیوع را توضیح دادند. منطقه سکونت، تحصیلات، وضعیت ثروت و بیمه تکمیلی بیشترین مشارکت در C کنترل را به ترتیب با 30%، 28%، 26% و 21% داشتند.
نتیجه گیری:
این مطالعه نابرابری طرفدار ثروتمندان در شیوع و کنترل فشار خون در ایران را نشان داد. ما خواهان گسترش پوشش بیمه تکمیلی برای کاهش نابرابری شیوع و کنترل فشار خون نسبت به سایر عوامل هستیم که میتوان در کوتاهمدت آن را دستکاری کرد. ما همچنین از مداخلات برای کاهش نابرابری کنترل فشار خون بین مناطق روستایی و شهری حمایت میکنیم.
ارسال نظر