17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1402/04/26 - 10:19
  • number of visits : 28
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

موانع و شکاف‌های اقتصادی در دستیابی به مصرف مطلوب نمک، شکر و چربی در ایران: مطالعه‌ای کیفی

مقاله "موانع و شکاف‌های اقتصادی در دستیابی به مصرف مطلوب نمک، شکر و چربی در ایران: مطالعه‌ای کیفی" در مجله "سلامت، جمعیت و تغذیه" منتشر شد.

 {faces}

عنوان فارسی مطالعه:

موانع و شکاف‌های اقتصادی در دستیابی به مصرف مطلوب نمک، شکر و چربی در ایران: مطالعه‌ای کیفی

عنوان انگلیسی مطالعه:

Economic barriers and gaps to reach the desirable consumption of salt, sugar, and fat in Iran: a qualitative study

 

 

 

چکیده

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مقدمه:

بیماری‌های غیرواگیر (NCDs)، همچنین به عنوان بیماری‌های مزمن شناخته می‌شوند، به‌ویژه بیماری‌های قلبی عروقی (CVD)، سرطان‌ها، بیماری‌های تنفسی و دیابت، دلیل اصلی بیش از دو سوم مرگ‌های جهانی هستند، که در آن رژیم غذایی ناسالم یکی از عوامل خطر اصلی است. راهکار طلایی برای کاهش چاقی و CVD مرتبط با رژیم غذایی ناسالم، کاهش مصرف کالری، نمک، شکر و چربی است. علاوه بر این، فعالیت‌هایی که سبک زندگی حاوی رژیم‌های غذایی سالم را برجسته می‌کنند، معمولاً بر کاهش مصرف نمک، شکر و چربی اشباع تمرکز دارند. در نتیجه، محققان قصد داشتند شکاف‌ها و موانع اقتصادی برای مصرف توصیه شده نمک، شکر و چربی در ایران، بر اساس توصیه‌های WHO، را مطالعه کنند.

روش شناسی:

این یک مطالعه کیفی است. ما مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته و عمیق با 30 ذینفع، از جمله دانشگاهیان، کارشناسان و افراد کلیدی در بخش‌های مختلف از دسامبر 2018 تا آگوست 2019 در تهران، ایران انجام دادیم. ما از یک روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله برفی برای انتخاب شرکت‌کنندگان استفاده کردیم. تمام مصاحبه‌ها به‌طور کامل رونویسی و با استفاده از MAXQDA 11 به صورت موضوعی تحلیل شدند.

یافته ها:

مشکلات اقتصادی و تورم در ایران باعث شد مردم غذاهای ناسالم بیشتری بخورند، در حالی که مصرف رژیم غذایی سالم به دلیل افزایش قیمت‌ها کاهش یافت. تحریم‌های سیاسی ناعادلانه تحمیل شده بر کشور باعث فشار اقتصادی و تأثیر منفی بر تغذیه خانواده شد. بدتر از آن، با وجود ممنوعیت‌های قانونی، تبلیغ غذاهای ناسالم از طریق رسانه‌ها، عمدتاً برای تولید درآمد، مصرف بیشتر غذای ناسالم را تشویق کرد. فقدان یارانه‌های هدفمند و شکست در قانونگذاری مالیاتی و اجرایی مرتبط با محصولات ناسالم، شرایط را وخیم‌تر کرد.

نتیجه گیری:

برخی موانع اقتصادی از برنامه‌های کاهش مصرف نمک، چربی و شکر در ایران جلوگیری کرده‌اند. اصلاحات بنیادی در سیستم مالیاتی و یارانه‌ای برای بهبود عادات غذایی مردم ضروری است. به‌ویژه، درآمد شهروندان که به دلیل شرایط اقتصادی، تحریم‌های تحمیل شده و تورم اجتناب‌ناپذیر بالا به‌طور مداوم در حال کوچک شدن است، نیاز فوری به رسیدگی دارد. مگر اینکه دولت ایران با موانع اقتصادی تغذیه سالم مقابله کند، مسیر اجرای برنامه اقدام ملی برای پیشگیری و کنترل NCDs به سمت کاهش 30% مرگ و میر ناشی از NCDs تا سال 2030 به نظر می‌رسد که به آن دست نخواهد یافت.

جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه