17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1400/12/22 - 08:52
  • number of visits : 73
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

عدالت در سلامت در ایران: یک مرور نظام مند

مقاله "عدالت در سلامت در ایران: یک مرور نظام مند" در مجله "پزشکی جمهوری اسلامی ایران" منتشر شد

 {faces}

عنوان فارسی مطالعه:

عدالت در سلامت در ایران: یک مرور نظام مند

عنوان انگلیسی مطالعه:

Health equity in Iran: A systematic review

 

 

 

چکیده

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مقدمه:

نابرابری‌های سلامت از جمله جنبه‌های بحث‌برانگیز و چالش‌برانگیز سیستم‌های بهداشتی هستند. دستیابی به برابری از طریق رویکرد عوامل اجتماعی سلامت در اکثر برنامه‌ها و قوانین ملی بالادستی در ایران ذکر شده است. این مقاله یافته‌های یک مرور سیستماتیک از شواهد فعلی سنتز شده در مورد برابری بهداشتی در ایران را گزارش می‌دهد.

روش شناسی:

این یک مرور سیستماتیک روایی است. مفاهیم و اصطلاحات مرتبط در برابری بهداشتی از طریق MeSH یافت شد. ما مطالعات مرتبط را از PubMed/MedLine، پایگاه داده علوم اجتماعی و Google Scholar به زبان انگلیسی، به علاوه پایگاه داده دانشگاه جهاد (SID) و Google Scholar در پایگاه‌های داده فارسی از سال 1979 تا پایان ژانویه 2018 بازیابی کردیم. شواهد بازیابی شده عمدتاً بر اساس معیارهای PICOS و سپس مقیاس اتاوا-نیوکاسل و CASP برای مطالعات کیفی ارزیابی شده‌اند. ما از نمودار جریان PRISMA و یک رویکرد روایی برای سنتز شواهد استفاده کردیم.

یافته ها:

 ما 172455 مطالعه را بازیابی کردیم. پس از فرآیند ارزیابی اولیه و کیفیت، 114 مطالعه در مرحله نهایی تحلیل وارد شدند. بخش اصلی (تقریباً 95%) مرحله نهایی شامل مطالعات مقطعی بود که از طریق شاخص‌های فعلی تحلیل نابرابری توصیفی، رگرسیون تحلیلی یا رویکردهای مبتنی بر تجزیه تحلیل شده بودند. مطالعات در 3 گروه اصلی طبقه‌بندی شدند: نتایج بهداشتی (40.3٪)، استفاده از سلامت (32٪) و هزینه‌های بهداشتی (27٪).

نتیجه گیری:

به عنوان بخشی از درک وضعیت فعلی برابری بهداشتی در نیاز سیاست‌گذاران به ارجاع شواهد بازیابی شده در این مطالعه، آن‌ها به ورودی‌های بیشتری به ویژه در مورد رویکرد عوامل اجتماعی سلامت نیاز دارند. به نظر می‌رسد برنامه تحقیقاتی برابری بهداشتی در ایران نیاز به تغییر مسیر به مسیرهای جدیدی دارد که به جنبه‌های بیولوژیکی، مبتنی بر ژن، محیطی و مبتنی بر زمینه، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی سلامت نیز وزن مناسب بدهد. ما از رسیدگی به جنبه‌های عوامل اجتماعی سلامت (SDH) در تحلیل نابرابری‌های بهداشتی حمایت می‌کنیم.

جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید

  • Article_DOI : http://dx.doi.org/10.47176/mjiri.35.51
  • نویسندگان : عفت محمدی,علیرضا اولیایی منش,امیرحسین تکیان,محمدمهدی کیانی,حسام غیاثوند,بهرام آرمون
  • گروه خبر : کارشناس مقالات,مقاله
  • کد خبر : 277630

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه