18 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1400/05/23 - 20:00
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 10
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-19 در جمعیت واکسن نزده در استان تهران و ارائه راهکارها از دیدگاه متخصصین در سال 1401-1400

از آنجا که بسیاری از این افراد به طور نامتناسبی با عوامل اجتماعی و ساختاری و شرایط همراه روبرو هستند، یک راه برای کمک به اطمینان از تجویز عادلانه واکسن COVID-۱۹ پیگیری تجویز واکسن برای زیرمجموعه های کلیدی مانند جنسیت ، نژاد و قومیت و جغرافیا است. با توجه به اهم موارد ذکر شده، این مطالعه برای اولین بار در ایران طراحی شده است و قصد دارد به بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در جمعیت واکسن نزده در استان تهران و ارائه راهکارها از دیدگاه متخصصین در سال های ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بپردازد.

عنوان فارسی:

 بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-19 در جمعیت واکسن نزده در استان تهران و ارائه راهکارها از دیدگاه متخصصین در سال 1401-1400

عنوان انگلیسی:

Serveying the cuases for not receiving Covid-19 vaccine in the unvaccinated population in Tehran province and providing solutions from the perspective of experts in 2021-2022.

مطالعات انجام شده در جهان نشان داده است که همه گیری COVID-۱۹، تاثیرات گسترده نابرابری های اجتماعی و ساختاری را در جامعه روشن کرده است. COVID-۱۹ بر افرادی که قبلا به علت نژاد و قومیت، سن، وضعیت بهداشتی، محل سکونت، شغل، شرایط اقتصادی اجتماعی و یا سایر عوامل محروم واقع شده اند، تاثیرات نامتناسبی بر جای گذاشته است. علاوه بر این، بیماری همه گیر COVID-۱۹ در پس زمینه نابرابری های اجتماعی، اقتصادی موجود در بیماری های غیر واگیر (NCDs) و همچنین نابرابری در تعیین کننده های اجتماعی سلامت در حال رخ دادن است. بنابراین گروه های مذکور را در معرض خطر بالاتر بیماری شدید و مرگ و میر ناشی از COVID-۱۹ قرار داده است. علاوه بر این، موضوع دسترسی کمتر به مراقبت های بهداشتی در جوامع محروم و به حاشیه رانده شده حتی در سیستم های بهداشت همگانی نیز بایستی مدنظر قرار گیرد. از سوی دیگر، با توجه به نتایج مطالعات در سراسر جهان، واکسیناسیون هر چه سریعتر جامعه تنها راه برون رفت از این پاندمی تلقی می شود. آنچه که تاکنون بیشتر مورد بحث قرار گرفته است، بر روی این مسئله که چه کسی باید در اولویت واکسیناسیون قرار بگیرد متمرکز بوده است. اما این موضوع که چه عوامل و فاکتورهایی بر عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ توسط برخی از افراد جامعه تاثیرگذار می باشد و چگونه باید افراد مذکور را متقاعد به دریافت واکسن نمود نیز بسیار مهم است. از آنجا که بسیاری از این افراد به طور نامتناسبی با عوامل اجتماعی و ساختاری و شرایط همراه روبرو هستند، یک راه برای کمک به اطمینان از تجویز عادلانه واکسن COVID-۱۹ پیگیری تجویز واکسن برای زیرمجموعه های کلیدی مانند جنسیت ، نژاد و قومیت و جغرافیا است. با توجه به اهم موارد ذکر شده، این مطالعه برای اولین بار در ایران طراحی شده است و قصد دارد به بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در جمعیت واکسن نزده در استان تهران و ارائه راهکارها از دیدگاه متخصصین در سال های ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بپردازد.

خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل

مطالعه حاضر یک مطالعه ترکیبی (کمی- کیفی) خواهد بود که به بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در جمعیت واکسن نزده در استان تهران و ارائه راهکارها از دیدگاه متخصصین در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ می پردازد. این مطالعه شامل دو مرحله اصلی خواهد بود که در ذیل آمده است:
فاز اول پژوهش، مطالعه ای کمی می باشد که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام خواهد شد. در فاز اول پژوهش، به بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در جمعیت واکسن نزده در استان تهران خواهیم پرداخت. برای این منظور، داده های کلی در مورد پوشش واکسیناسیون و شماره تماس افراد واکسن نزده در استان تهران، از منابع اصلی این داده ها یعنی سامانه های الکترونیک موجود در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ خواهد شد و شمایی کلی از وضعیت واکسیناسیون در استان تهران ارائه خواهد شد. از سوی دیگر، برای جمع آوری داده ها پرسشنامه ای به منظور بررسی علل عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در جمعیت واکسن نزده در استان تهران، طراحی خواهد شد که شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی در رابطه با وضعیت اقتصادی اجتماعی و علل عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در جمعیت واکسن نزده در استان تهران، خواهد بود که سوالات مربوطه بر اساس مرور متون طراحی خواهند شد. لازم به ذکر است که پایایی و روایی محتوای پرسشنامه مذکور مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این مطالعه، حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و کریشی ۴۵۰ نفر محاسبه شده است. همانطور که گفته شد سوالات پرسشنامه ها به صورت تلفنی توسط پژوهشگران پرسیده و تکمیل خواهند شد. لازم به ذکر است که اطلاعات کافی در مورد اهداف پژوهش و نحوه استفاده از اطلاعات به افراد شرکت کننده در پژوهش داده خواهد شد و ضمن تضمین محرمانه ماندن اطلاعات، از آنان خواسته می شود که به سوالات پرسشنامه مربوطه پاسخ دهند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار۱۶ SPSS استفاده خواهد شد.
فاز دوم پژوهش، مطالعه‌ای کیفی و کاربردی می‌باشد که با هدف شناسایی و ارائه راهکارهای موثر بر متقاعد نمودن و ترغیب افراد به دریافت واکسن کووید-۱۹ در ایران از دیدگاه سیاستگذاران و کارشناسان مرتبط با موضوع در بخش سلامت انجام خواهد شد برای این منظور، با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند، مصاحبه‌هایی با افراد کلیدی تاثیرگذار در نظام سلامت و افرادی که به صورت مستقیم در روند واکسیناسیون درگیر می باشند، انجام خواهد شد و برای شناسایی مصاحبه شوندگان بیشتر از روش گلوله برفی (snowball) استفاده شد. مصاحبه‌ها به صورت چهره به چهره و نیمه ساختار یافته خواهد بود. به منظور جمع آوری اطلاعات از راهنمای مصاحبه استفاده خواهد شد. این راهنما دارای دو بخش خواهد بود. در بخش اول اطلاعات دموگرافیک شرکت کنندگان در مصاحبه از قبیل سابقه کار، تحصیلات، پست سازمانی، سن، جنس و..... پرسیده خواهد شد و در بخش دوم سوالاتی کلی با استفاده از نتایج فاز اول مطالعه و در ارتباط با راهکارهای موثر بر متقاعد نمودن و ترغیب افراد به دریافت واکسن کووید-۱۹ در ایران مورد پرسش قرار خواهند گرفت. همچنین برای کدگذاری و طبقه بندی داده‌ها از نرم افزار MAXQDA ۱۱ استفاده خواهد شد.
  • کد خبر : 272925

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه