ارتباط بین تنوع جلبکها و کیفیت آب - مطالعه موردی: مخزن چاه نِیمه در جنوب شرق ایران
مقاله "ارتباط بین تنوع جلبکها و کیفیت آب - مطالعه موردی: مخزن چاه نیمه در جنوب شرق ایران" در مجله "علوم و مهندسی بهداشت محیط" منتشر شد.

عنوان فارسی مطالعه:
ارتباط بین تنوع جلبکها و کیفیت آب - مطالعه موردی: مخزن چاه نِیمه در جنوب شرق ایران
عنوان انگلیسی مطالعه:
Relationship between algae diversity and water quality- a case study: Chah Niemeh reservoir Southeast of Iran
چکیده مطالعه:
مقدمه:
جلبکها به دلیل تأثیرات زیانآور بر کیفیت آب آشامیدنی شناخته شدهاند. تخلیه فاضلابهای شهری و کشاورزی به منابع آب باعث فراهم شدن شرایط مطلوب برای رشد جلبکها و در نتیجه بروز پدیده اوتریفیکاسیون میشود. نمونههای آب بهصورت ماهانه از ۵ ایستگاه در شهر زابل طی فصلهای بهار و تابستان برداشت شد. برای شناسایی گونههای جلبک، ریزمغذیها و پارامترهای فیزیکی مانند دما، عمق دیسک سکچی (SD) و pH بر روی رشد آنها ارزیابی شدند.
روش مطالعه:
میانگین فسفات در فصل بهار و تابستان به ترتیب 0.034 و 0.028 میلیگرم در لیتر بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که حجم و عمق مخازن آب کمتر از غلظت کل فسفر تأثیر داشتند و در عوض غلظت سلولهای جلبکی و نیتروژن کل اهمیت بیشتری داشتند.
یافتهها:
میانگین pH نمونههای آب برداشتشده از چاه نیمه (CN) در بهار و تابستان 8.4 بود که برای رشد جلبکها مناسب است. همچنین، میانگین دما (بیش از 20 درجه سانتیگراد) در هر دو فصل برای رشد جلبکها، بهویژه سیانوباکتریها در CN مطلوب بود. میانگین عمق دید دیسک سکچی در نمونههای بهار و تابستان به ترتیب 96.16 متر و 119.83 متر بود که نشان میدهد مخزن دارای شفافیت کمی در رابطه با رشد جلبکها است. در مجموع، بیشتر جلبکهای شناساییشده شامل جلبکهای سبز (50%)، جلبکهای تاژکدار (19%)، سیانوباکتریها (15.4%) و دیاتومها (15%) بودند. بنابراین، سیانوباکتریها به احتمال زیاد عامل ایجاد طعم و بوی نامطلوب در آب مخزن CN هستند.
نتیجهگیری:
تلاشهای آتی باید به سمت اقدامات پیشگیرانه برای حفاظت از مخازن آب در برابر فاضلابهای شهری و کشاورزی و کنترل جلبکها هدایت شود.
جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید
ارسال نظر