17 فروردین 1404
لوگو

مرکز تحقیقات عدالت در سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1402/05/08 - 10:29
  • number of visits : 54
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

یک تحلیلSWOT از توسعه ارزیابی فناوری سلامت در ایران

مقاله "یک تحلیلSWOT از توسعه ارزیابی فناوری سلامت در ایران" در مجله "پلاس وان" منتشر شد.

 {faces}

عنوان فارسی مطالعه:

یک تحلیلSWOT از توسعه ارزیابی فناوری سلامت در ایران

عنوان انگلیسی مطالعه:

A SWOT analysis of the development of health technology assessment in Iran

 

 

 

چکیده

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مقدمه:

سیستم‌های بهداشتی نیاز دارند خدمات خود را اولویت‌بندی کنند تا کارایی و تخصیص و دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی را تضمین کنند. در کنار این، ارزیابی فناوری سلامت (HTA) به دنبال ارزیابی سیستماتیک جنبه‌های مختلف فناوری‌های سلامت برای استفاده توسط سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان است. در مطالعه حاضر، ما قصد داریم نقاط قوت، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدها در توسعه HTA در ایران را شناسایی کنیم.

روش ها:

این مطالعه کیفی با استفاده از 45 مصاحبه نیمه ساختارمند از سپتامبر 2020 تا مارس 2021 انجام شد. شرکت‌کنندگان از افراد کلیدی درگیر در بخش سلامت و سایر بخش‌های مرتبط با سلامت انتخاب شدند. بر اساس اهداف مطالعه، از نمونه‌گیری هدفمند (نمونه‌گیری گلوله برفی) برای انتخاب افراد استفاده کردیم. دامنه طول مصاحبه‌ها بین 45 تا 75 دقیقه بود. چهار نویسنده مطالعه حاضر با دقت رونوشت‌های مصاحبه‌ها را بررسی کردند. در همین حال، داده‌ها در چهار حوزه نقاط قوت، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدها (SWOT) کدگذاری شدند. مصاحبه‌های رونویسی شده سپس وارد نرم‌افزار شده و تحلیل شدند. مدیریت داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA انجام شد و همچنین با استفاده از تحلیل محتوای هدایت شده تجزیه و تحلیل شد.

یافته ها:

شرکت‌کنندگان یازده نقطه قوت برای HTA در ایران را شناسایی کردند، از جمله تأسیس یک واحد اداری برای HTA در وزارت بهداشت و آموزش پزشکی (MOHME)؛ دوره‌ها و مدارک دانشگاهی برای HTA؛ رویکرد تطبیق شده مدل‌های HTA با زمینه ایران؛ HTA در اسناد بالادستی و برنامه‌های استراتژیک دولتی به عنوان اولویت ذکر شده است. از سوی دیگر، شانزده ضعف در توسعه HTA در ایران شناسایی شد: عدم وجود موقعیت سازمانی مشخص برای استفاده از فارغ‌التحصیلان HTA؛ مزایای HTA و مفهوم اساسی آن برای بسیاری از مدیران و تصمیم‌گیرندگان ناآشنا است؛ همکاری ضعیف بین بخشی در تحقیقات مرتبط با HTA و ذینفعان کلیدی؛ و عدم استفاده از HTA در مراقبت‌های بهداشتی اولیه. همچنین، شرکت‌کنندگان فرصت‌هایی برای توسعه HTA در ایران شناسایی کردند: حمایت سیاسی برای کاهش هزینه‌های ملی سلامت؛ تعهد و برنامه‌ریزی برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت (به نمایندگی از دولت و مجلس)؛ بهبود ارتباط بین تمام ذینفعان درگیر در سیستم سلامت؛ تمرکززدایی و منطقه‌ای شدن تصمیمات؛ و توانمندسازی برای استفاده از HTA در سازمان‌های خارج از MOHME. تورم بالا و وضعیت اقتصادی بد؛ عدم شفافیت در تصمیم‌گیری‌ها؛ عدم حمایت شرکت‌های بیمه‌ای؛ کمبود داده‌های کافی برای انجام تحقیقات HTA؛ تغییر سریع مدیران در سیستم سلامت؛ و تحریم‌های اقتصادی علیه ایران تهدیداتی برای مسیر توسعه HTA در ایران هستند.

نتیجه گیری:

ارزیابی فناوری سلامت می‌تواند در ایران به درستی توسعه یابد اگر از نقاط قوت و فرصت‌های آن استفاده کنیم و ضعف‌ها و تهدیدهای آن را برطرف کنیم.

جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید

  • Article_DOI : https://doi.org/10.1371/journal.pone.0283663
  • نویسندگان : احد بختیاری,مسعود بهزادی فر,صمد آذری,نیکولا لوییجی براگازی,محبوبه خاتون قنبری,سارا رحیمی,سید جعفر احسان زاده,ناصر شرف خانی,سلمان مریدی
  • گروه خبر : کارشناس مقالات,مقاله
  • کد خبر : 274664

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه