اعتبارسنجی ابزار ارزیابی تاب آوری نظام سلامت ایران و اندازه گیری آن در بحران کووید19
مقاله "اعتبارسنجی ابزار ارزیابی تاب آوری نظام سلامت ایران و اندازه گیری آن در بحران کووید19" در مجله "اپیدمیولوژی ایران" منتشر شد

عنوان فارسی مطالعه:
اعتبارسنجی ابزار ارزیابی تاب آوری نظام سلامت ایران و اندازه گیری آن در بحران کووید19
عنوان انگلیسی مطالعه:
Validation of a Tool for Measuring Health System Resilience in Iran and its Application during the COVID-19 Crisis
چکیده مطالعه:
مقدمه:
هدف این مطالعه، طراحی و اعتبارسنجی ابزار ارزیابی تابآوری نظام سلامت ایران در بحران کووید-19 و ارائه راهکارهای بهبود تابآوری نظام سلامت کشور در برابر بحرانهای مشابه است. تابآوری نظام سلامت به معنای توانایی یک سیستم برای مقاومت، جذب و بازیابی از بحرانهای مختلف است.
روش مطالعه:
این مطالعه بهصورت ترکیبی و در دو مرحله انجام شده است. ابتدا شاخصهای تابآوری نظام سلامت طراحی و سپس پرسشنامهای برای اندازهگیری این شاخصها تدوین و بر روی 178 نفر از متخصصان سلامت کشور آزمون شده است. دادههای حاصل از پرسشنامه با روشهای آماری تحلیل و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ سنجیده شده است.
یافتهها:
نتایج تحلیلها نشان داد که شاخص تابآوری نظام سلامت در پنج بعد آگاهی، تنوع، خودتنظیمی، یکپارچگی و تطبیق طبقهبندی شده و پایایی تمامی ابعاد بالای 70% است. بیشترین میزان تابآوری در بعد تطبیق (41.2%) و کمترین آن در بعد خودتنظیمی (36%) مشاهده شد.
نتیجهگیری:
تابآوری نظام سلامت ایران در مواجهه با بحران کووید-19 در سطح متوسطی قرار دارد و نیازمند تقویت در برخی ابعاد مانند خودتنظیمی و تنوع است. بهبود تابآوری نیازمند اقدامات هماهنگ و افزایش ظرفیتهای ساختاری نظام سلامت میباشد.
جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید
ارسال نظر