ارزیابی و اولویتبندی «بهترین خریدهای» WHO و دیگر مداخلات توصیهشده برای پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در ایران
مقاله «ارزیابی و اولویتبندی بهترین خریدهای WHO و دیگر مداخلات توصیهشده برای پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در ایران» در مجله «بهداشت عمومی BMC» منتشر شد.

عنوان فارسی مطالعه:
ارزیابی و اولویتبندی «بهترین خریدهای» WHO و دیگر مداخلات توصیهشده برای پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در ایران
عنوان انگلیسی مطالعه:
Assessment and prioritization of the WHO “best buys” and other recommended interventions for the prevention and control of non-communicable diseases in Iran
چکیده مطالعه:
مقدمه:
«بهترین خریدهای» سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سایر مداخلات توصیهشده، مجموعهای از گزینههای سیاستی و مداخلات مقرونبهصرفه برای پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر اصلی (NCD) هستند. این مجموعه شامل شش هدف است که اجرای آنها توسط کشورهای عضو به تحقق ۹ هدف مرتبط با NCD تا سال ۲۰۲۵ کمک خواهد کرد. ایران نیز برنامه اقدام ملی خود را برای NCD ها از سال ۲۰۱۵ به تصویب رسانده که شامل اهداف و مقاصد جهانی و بومی است. این مطالعه دو هدف داشت: تحلیل شکافها برای دستیابی به اهداف ملی مرتبط با NCD و اولویتبندی بهترین خریدها و دیگر مداخلات توصیهشده برای بستر ایران با استفاده از روش تصمیمگیری چندمعیاره (MCDA).
روش مطالعه:
این مطالعه به صورت ترکیبی (کیفی و کمی) انجام شده است. تحلیل محتوا به همراه MCDA برای اولویتبندی مداخلات بر اساس پنج معیار از جمله تعداد افراد تحت تاثیر، مقرونبهصرفگی، بار بیماری، بستریشدن و تفاوتهای درآمدی استفاده شده است. دادههای مرتبط با هر معیار از مطالعات ملی و سازمانهای بینالمللی جمعآوری شد. وزن هر معیار بر اساس نظر کارشناسان ملی تعیین شد.
یافتهها:
از مجموع ۱۰۵ اقدام و مداخله توصیهشده توسط WHO، تنها ۱۲ مورد در دستور کار ایران نبود که شش مورد از آنها مربوط به هدف چهارم بود. اولویتبندی مداخلات به طور مستقل برای عوامل خطر و مداخلات بالینی پیشگیرانه محاسبه شد. تشویق و آموزش عادات غذایی سالم و افزایش آگاهی عمومی در مورد اثرات جانبی مصرف دخانیات و مواجهه با دود دست دوم از طریق کمپینهای رسانهای از جمله مداخلات نیازمند اولویتگذاری جدی هستند.
نتیجهگیری:
به دلیل محدودیت منابع، کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط نیاز به شناسایی و اولویتبندی مداخلات مقرونبهصرفهتر و عادلانهتر برای مقابله با اپیدمی NCD دارند. یافتههای ما نشان میدهد که سرمایهگذاری بیشتر در کمپینهای رسانهای برای ترویج رژیم غذایی سالم، جلوگیری از مصرف دخانیات و نیز گنجاندن برخی مداخلات بالینی پیشگیرانه در برنامه اقدام ملی ضروری است.
جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید
ارسال نظر