بررسی میزان و علل کسور بیمارستانی و تعیین راهکارهای کاهش آن در بیمارستانهای کشور
مقاله "بررسی میزان و علل کسور بیمارستانی و تعیین راهکارهای کاهش آن در بیمارستانهای کشور" در مجله "بیمه سلامت ایران" منتشر شد.

عنوان فارسی مطالعه:
بررسی میزان و علل کسور بیمارستانی و تعیین راهکارهای کاهش آن در بیمارستانهای کشور
عنوان انگلیسی مطالعه:
Investigating the Rate and Causes of Hospital Deductions and Determining its Reduction Strategies in Iranian Hospitals
چکیده مطالعه:
مقدمه:
کسورات بیمارستانی عمدتاً به مبالغ هزینه شده توسط بیمارستانها اطلاق میشود که از جایی تأمین مالی و بازپرداخت نمیشوند. کسور اعمال شده در واحدهای ارائه دهنده خدمت نشاندهنده میزان ۱۰ تا ۳۰ درصد از درآمد بیمارستانهاست که بیشتر از ۲۰ درصد آن از طریق خود بیمارستانها بر اسناد اعمال میشود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی کسور اعمالشده از سوی سازمانهای بیمهگر و بیمارستانها و همچنین شناسایی علل این کسورات و ارائه راهکارهای کاربردی برای کاهش آن است.
روش مطالعه:
این مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به صورت گذشتهنگر و ترکیبی از روشهای کمی و کیفی به بررسی و تحلیل میزان و علل کسور بیمارستانی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل مجموعه بیمارستانهای ارائه دهنده خدمات سلامت در کشور و تعداد بیمارستانهای نمونه ۱۴ واحد بود. تعداد پروندههای پزشکی برای بررسی کسور بیمه با استفاده از روش کوکران، ۱۷۱۵ پرونده برآورد شد. برای تحلیل دادهها متناسب با هریک از سطوح سنجش کسور، از روشهای توصیفی و تحلیلی بهره گرفته شد و در انتهای تحلیل در هر سطح، میزان کسور به ازای هر پرونده استخراج شد.
یافتهها:
به طور متوسط (میانگین هندسی) احتمال ۸۷ درصد ثبت نشدن حداقل یک خدمت در پرونده پزشکی وجود دارد. بیشترین بار مالی ایجادشده ناشی از ثبت نشدن خدمت در سیستم HIS در بیمارستانهای خصوصی به میزان ۵۵۸۲۴۱ ریال به ازای هر پرونده رخ میدهد. بین نوع بیمارستان و مجموعه عوامل بررسیشده در مورد علل ایجاد کسور در حسابرسی توسط کارشناسان درآمد بیمارستان ارتباط معنادار آماری وجود داشت (P<0.001). بیشترین دلیل اعمال کسور توسط سازمانهای بیمهگر، کسور مربوط به بخش بیهوشی و مشاوره است (۱۵٫۲۷ درصد). میانگین هزینه کسور اعمالشده به یک پرونده در بیمارستانهای نمونه ۳٬۸۷۳٬۷۲۳ ریال است که شامل ۵٫۵ درصد هزینه کل پرونده میشود.
نتیجهگیری:
تحلیل یافتهها نشان میدهد که مبلغ بالایی از هزینههای ایجادشده از طرف بیمارستان که صرف ارائه خدمت به بیماران میشود، به بیمارستان بازپرداخت نمیشود. این چالش به عوامل زیادی بستگی دارد و نه تنها سازمانهای بیمهگر بلکه بیمارستان و متولیان ارائه خدمت، ثبت و آمادهسازی پروندههای پزشکی و تنظیمکنندگان صورتحسابهای مالی نیز تحت تأثیر قرار میگیرند.
جهت مشاهده و دریافت مقاله کلیک کنید
ارسال نظر