شناسایی و اولویت بندی عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در ایران: یک مطالعه به روش ترکیبی
مقاله "شناسایی و اولویت بندی عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در ایران: یک مطالعه به روش ترکیبی" در مجله "علوم پزشکی ایران" منتشر شد.

عنوان فارسی مطالعه:
شناسایی و اولویت بندی عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در ایران: یک مطالعه به روش ترکیبی
عنوان انگلیسی مطالعه:
Identifying and Prioritizing Social Determinants of Population Health in Iran: A Mixed Method Research
پیشینه و هدف
پژوهشهای چند دهه اخیر نشان دادهاند که تعیینکنندههای اجتماعی سلامت (SDH) تأثیر بیشتری بر سلامت جمعیت نسبت به مراقبتهای پزشکی دارند. بنابراین، شناسایی SDH به اولویت اصلی تبدیل شده است.
مواد و روش ها
این مطالعهای با روش ترکیبی توالیبخش توضیحی است. در مرحله اول از روش متا-سنتز برای شناسایی و اولویتبندی تعیینکنندههای اجتماعی سلامت جمعیت در ایران استفاده شد. سپس عوامل شناساییشده در یک نقشه معنایی نمایش داده شدند. پس از آن، از روش دلفی فازی برای غربالگری و تعیین اهمیت هر عامل در ایران استفاده شد.
یافته ها
در مجموع 172 عامل شناسایی و به چهار سطح فردی، محلی، ملی و جهانی طبقهبندی شدند. پس از غربالگری موارد، صلاحیت والدین، امید، اعتیاد، انواع آلودگی، تورم و نرخ بیکاری (مقدار دقیق دیفازیفیکاسیون 9-10) به طور کلی مهمترین تعیینکنندههای سلامت جمعیت در سطوح فردی و ملی در ایران هستند.
نتیجه گیری
نقشه معنایی حاصل از SDH تأثیر قابل توجه سیاستهای غیربهداشتی بر سلامت جمعیت ایران را نشان میدهد. این یافته، سلامت را بهعنوان یک سیستم پیچیده و جامع معرفی میکند که نیازمند رویکردی بین رشتهای برای رسیدگی به تعیینکنندههای متعدد آن است. به طور خاص، تحلیل مقایسهای این پژوهش نشان میدهد که در میان تعیینکنندههای سلامت در ایران، صلاحیت والدین، رفتارهای فردی مانند اعتیاد و سلامت روان و معنوی از جمله افسردگی، خودکشی و استرس، مهمترین SDH در ایران هستند.
ارسال نظر