بکارگیری فرایندهای تعاملی مبتنی بر شواهد برای بازنگری بسته خدمات بیمه سلامت در ایران
مقاله "بکارگیری فرایندهای تعاملی مبتنی بر شواهد برای بازنگری بسته خدمات بیمه سلامت در ایران" در مجله بین المللی مدیریت و سیاستگذاری سلامت منتشر شد

عنوان فارسی مطالعه:
بکارگیری فرایندهای تعاملی مبتنی بر شواهد برای بازنگری بسته خدمات بیمه سلامت در ایران
عنوان انگلیسی مطالعه:
The Use of Evidence-Informed Deliberative Processes for Health Insurance Benefit Package Revision in Iran
چکیده
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه:
ایران بازنگری بسته خدمات بیمه سلامت (HIBP) خود را بهعنوان راهی برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت (UHC) در نظر گرفته است. با این حال، فرایند تصمیمگیری آن از نظر پاسخگویی و شفافیت مورد انتقاد قرار گرفته است. این مقاله گزارش میدهد که بازنگری HIBP در ایران در دوره 2019-2021 با استفاده از فرایندهای تعاملی مبتنی بر شواهد (EDPs)، یک چارچوب برای طراحی بسته خدمات با هدف صریح بهینهسازی مشروعیت تصمیمگیری، انجام شده است.
روش شناسی:
شورای عالی بیمه سلامت (HCHI) هماهنگکننده بازنگری HIBP است: این شورا با حمایت سازمان جهانی بهداشت (WHO) و رادبودومک در سال 2019، شش مرحله چارچوب EDP را برنامهریزی کرد و در سال 2020 یک پروژه آزمایشی در مورد تشخیص و درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS) انجام داد.
یافته ها:
اجرای پروژه آزمایشی MS شامل نصب کمیتههای مشاوره (با مشارکت حدود 60 ذینفع در گروههای کاری حمایتی، یک گروه کاری فنی [TWG] و یک کمیته مشاوره ملی [NAC])، انتخاب معیارهای تصمیمگیری (مربوط به کیفیت مراقبت، ضرورت و پایداری)، گنجاندن خدمات برای ارزیابی (در مجموع نه مورد) و ارزیابی و ارزیابی این خدمات بود.
نتیجه گیری:
اجرای فرایند اولویتبندی برای خدمات تشخیص و درمان MS احتمالاً مشروعیت تصمیمگیری را با مشارکت ذینفعانی که در یک فرایند گامبهگام و شفاف بر اساس شواهد موجود مشغول به گفتوگو بودند، بهبود بخشیده است. انتظار میرود که این امر کیفیت مراقبت از بیماران MS و همچنین دسترسی مالی به آن را با تأثیر صفر خالص بر بودجه بهبود بخشد. پروژه آزمایشی به سیستم سلامت ایران کمک کرده است تا سریعتر به سمت UHC برای طیف وسیعتری از خدمات بهداشتی ضروری حرکت کند.
ارسال نظر